Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Právnické „hvězdy“ roku 2013: Monika Šimůnková či Jan Brož

25.1.2014, prvnizpravy.cz

Právníci, kteří se zasadili o své obory. Aktuální úspěchy i celoživotní přínos. To vše přinesl již devátý galavečer celojustiční soutěže Právník roku. Hlavní pozornost se letos upínala k  Janu Brožovi, který za své zásluhy o advokacii vstoupil do Právnické síně slávy.

Galavečer Právník roku, pod taktovkou České advokátní komory a společnosti Epravo.cz, se letos uskutečnil v brněnském hotelu International. Skleněnou plastiku sv. Yva a titul Právník roku převzalo jedenáct osobností v osmi řádných a třech mimořádných kategoriích (síň slávy, Pro Bono, Talent roku).

Do právnické síně slávy byl uveden advokát Jan Brož. „Je to muž pro vnější svět nenápadný, který se ale svojí prací od roku 1990 velmi významně a zásadně spolupodílel na formování svobodné advokacie a jejím prostřednictvím i celé české justice,“ řekl o letošním laureátovi a svém příteli Tomáš Sokol, partner advokátní kanceláře Brož & Sokol & Novák. „V okamžiku, kdy mi zavolali, jsem byl šokován. Myslel jsem, že jde jen o předběžný výběr a v dalším kole se neumístím. Byl jsem opravdu překvapen a z hlediska toho, co si o sobě myslím, jsem to neočekával,“ říká Jan Brož.

Jan Brož vstupuje do Právnické síně slávy po bývalé soudkyni Nejvyššího soudu ČR, Ivaně Štenglové. Laureáty jsou také například bývalá ministryně spravedlnosti Dagmar Burešová, bývalý předseda Ústavního soudu Zdeněk Kessler nebo bývalý veřejný ochránce práv Otakar Motejl

Mezi oceněnými je letos například bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva, Monika Šimůnková nebo Rostislav Krhut, ostravský soudce, který řešil konkurs Union banky

Odborná porota byla jako každý rok složená ze zástupců všech právnických profesí a ministerstva spravedlnosti. V čele poroty byl předseda ČAK Martin Vychopeň.  Ani letos organizátoři nevynechali ocenění mladých, začínajících kolegů. Titul Talent roku a finanční odměnu získala Eva Ondřejová s odbornou prací „Žalovaná je povinna zaplatit žalobci nemajetkovou újmu ve výši 1 Kč, a to do tří dnů od právní moci rozsudku.“

Monika Šimůnková, bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva získala ocenění v kategorii Občanská a lidská práva, právo ústavní. Je to pro ni v podstatě již druhé ocenění Právník roku. V roce 2006 společně s Nadací Naše dítě získala plastiku sv. Yva v kategorii rodinné právo.

„Cenu bych ráda symbolicky převzala za všechny lidi, kteří se v posledních letech v naší zemi angažovali v oblasti lidských práv, neboť vím, jak nezměrné úsilí, ale i odvahu to občas vyžaduje,“ dodává Monika Šimůnková. Odbornice na právní ochranu dětí se v posledních letech zasazovala například také o řešení odškodnění nezákonně sterilizovaných žen či o oblast humanizace porodnictví a práva ženy na svobodnou volbu způsobu porodu.

Vládní zmocněnkyně vysvětluje, jak poznat romského žáka
Augustin k Šimůnkové: Pravidla na úřadě platí pro všechny

Soudce Rostislav Krhut z ostravského krajského soudu se nebojí označení „vojín insolvenční fronty“. Úpadkové právo považuje za jednu z nejzajímavějších soudních agend. Jeho skvělé výkony v insolvenčním řízení mohla zaznamenat i širší veřejnost – k největším případům Rostislava Krhuta patří konkurs Union banky. Přesto přebírá ocenění s pokorou.

„Titul Právník roku považuji za ocenění všech soudců a dalších zaměstnanců insolvenčních soudů, kteří se den co den hrdinně potýkají se stále narůstajícím počtem projednávaných věcí,“ říká.

Velmi výjimečně uděluje porota ocenění In memoriam. Přesto se letos rozhodla ocenit za přínos trestnímu právu státního zástupce Nejvyššího státního zastupitelství, Františka Vondrušku, který by se v roce 2014 dožil 80ti let. „Taťuldovi, ač byl velmi skromný a netoužil být nijak oceňován, tuším, že by mu toto ocenění udělalo radost. Já za sebe mohu říci, že jsem pyšný, že mu bylo uděleno, ale zároveň jsem velmi smutný, že se toho nedožil,“  řekl jeho syn Petr Vondruška. Zástupce ředitele analytického a legislativního odboru na NSZ byl kolegy považován za „zcela mimořádně obětavého, družného, pohodového, optimistického člověka, který byl za všech okolností ochoten každému pomoci s jakýmkoli problémem“.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi