Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Chovanec advokátům: Zabráním tomu, abyste zdržovali vyšetřování

31.1.2014, Hospodářské noviny, str. 4, Vladimír Šnídl

Nový ministr vnitra chce měnit způsob účtování odměn advokátů ex offo Na advokáty, které přidělují soudy, jde ročně přes půl miliardy
Kriminalita
Nový ministr vnitra Milan Chovanec se ještě ani nestačil usadit ve funkci a už se pouští do otevřeného střetu s jednou z nejvlivnějších profesních skupin: českými advokáty. Podle Chovance jsou to oni, kvůli kterým se často zbytečně prodlužuje vyšetřování zločinů. Důvod? Chtějí si prý co nejvíce vydělat.
„Advokáti dnes nemají žádný důvod se snažit, aby se trestní řízení urychlilo. Spíše naopak,“ vysvětluje ministr.
Navrhuje proto změnit pravidla pro odměňování tzv. obhájců ex offo, které ze zákona přidělují soudy. Ti dnes dostávají peníze podle počtu provedených úkonů - od porady s klientem přes sepisování stížností až po účast u soudu.
Místo této praxe chce Chovanec prosadit, aby obhájci dostávali fixní částku podle toho, o jak závažný zločin půjde. „Pokud by advokáti dostávali nějaký paušál, motivovalo by je to pracovat rychle. Takovýto model funguje například v Německu,“ argumentuje.
Pro Chovance jde o jeden z nápadů, které jsou součástí jeho velkého plánu: překopat celý trestní řád, který určuje pravidla pro vyšetřování. V nejbližších týdnech chce proto zřídit skupinu, kde by seděli policisté, státní zástupci i lidé z ministerstva spravedlnosti, která by podobné návrhy doladila. „Cílem je, aby trestní řízení bylo rychlejší i levnější,“ dodává.
Není krádež jako krádež Chovancovy úvahy zasahují téměř dva tisíce českých advokátů, které dnes soudy mohou přidělit - tedy v případě, že si obviněný člověk nedomluví obhájce sám. Jejich odměny platí stát, který na tyto služby ročně vynakládá přes půl miliardy korun (část peněz pak zpětně naúčtuje odsouzeným). Pro samotné advokáty to v jednotlivých kauzách znamená příjmy v řádech tisíců až desetitisíců korun - například u lehčích krádeží dostanou za každý úkon 1100 korun, u vraždy téměř tři tisíce.
V názoru, že část advokátů tento systém zneužívá, není Chovanec osamocen. „Mnohdy se skutečně stane, že zejména ex offo ustanovení obhájci záměrně prodlužují řízení, aby se provedlo více úkonů,“ tvrdí například olomoucký státní zástupce Petr Šereda.
Advokáti se přirozeně brání. „Počet úkonů neovlivňuje obhájce. I když ten navrhne třeba výslech dalšího svědka, policista nebo soud může návrh odmítnout. Celé je to nesmysl,“ říká dlouholetý právník Petr Topinka.
Podle advokátů mají Chovancovy představy hned několik slabin: jednotlivé krádeže nebo vloupání se navzájem liší a u každého případu je potřeba provést jiný počet kroků. Není tudíž možné stanovit předem nějakou fixní částku. „Navíc pokud by se paušály nastavily příliš nízko, tak už fakt nevím, kdo by zastupování ex offo chtěl dělat,“ dodává Topinka.
„Se střetem počítám“ Bližší představy o tom, jaká by v budoucnu mohla být výše odměn, zatím Chovanec nemá. „To by se řešilo v dalších diskusích, ke kterým bychom samozřejmě přizvali i advokátní komoru,“ říká.
Česká advokátní komora se k jeho návrhům zatím vyjadřuje jen obecně. „Každý obviněný má právo na řádný proces. Prioritou tedy musí být kvalita soudního řízení, nikoliv jen rychlost,“ říká mluvčí komory Iva Chaloupková.    Sám ministr nicméně počítá s tím, že se s advokáty shodne jen těžko. „Je naprosto jasné, že s tím nebudou souhlasit. Já ale reprezentuji stát, nikoliv advokátní komoru,“ vzkazuje.
***
Je naprosto jasné, že s tím nebudou souhlasit. Já ale reprezentuji stát, nikoliv advokátní komoru. Milan Chovanec nový ministr vnitra za ČSSD

Plány ministra vnitra
Policejní prezident
Jako jednu z prvních věcí musí Milan Chovanec řešit vedení policie. Staronový policejní prezident Petr Lessy nabídl svoji rezignaci, přičemž Chovanec plánuje na tuto funkci vypsat výběrové řízení. Předtím se ale chce domluvit s bývalým prezidentem Martinem Červíčkem, který se vůči svému nedávnému sesazení zamýšlí bránit u soudu.

Nový trestní řád
Ministr přichází také s návrhy, jak zrychlit vyšetřování. Chce zřídit skupinu, která by připravila novou podobu trestního řádu. Kromě změny odměňování advokátů například navrhuje sjednotit důkazy při řešení přestupků a trestných činů. Dnes pokud policie šetří například menší krádež, která se z přestupku stane trestným činem, musí znovu vyslechnout všechny zainteresované.

Platy
Chovanec také slíbil zvýšit mzdy policistům i hasičům. Podle nového ministra financí Andreje Babiše však na to nejsou peníze.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi