Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Vyšetřovatelé kauzy Nagyová ostrouhali: Část důkazů museli vrátit

3.2.2014, parlamentnilisty.cz

Česká advokátní komora (ČAK) vrátila část důkazů zabavených v kauze kolem Jany Nagyové advokátovi Tomáši Jindrovi, který zastupuje lobbistu Ivo Rittiga. Uvedl to dnes server iDnes.cz. Je to například počítač a dokumenty v šanonech. Původně byly zabavené při loňské domovní prohlídce u Jindry, pak je ale komora nechala zapečetit a odmítla vydat vyšetřovatelům, protože to nenařídil soud.

“Česká advokátní komora zapečetěné a u ní uložené věci dotčenému advokátovi vydala dne 24. ledna 2014," citoval server mluvčí ČAK Ivu Chaloupkovou. Komora dříve odmítla vyšetřovatelům dokumenty poskytnout, protože žalobci a policisté prý nemají právo do nich nahlížet. Chaloupková také zmínila povinnost advokátů zachovávat mlčenlivost.

V případě Jindry, který dříve pracoval také jako poradce exministrů Petra Bendla a Martina Kuby (oba ODS), neměli vyšetřovatelé souhlas komory s nahlížením, a věci proto skončily po domovní prohlídce zapečetěné u advokátní komory. Ani soud poté podle Chaloupkové k nahlížení nevydal souhlas.

Olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan je ale jiného názoru, soud podle něj dospěl k závěru, že policie věci zajistila v prostorách, kde advokát nevykonává svoji praxi. Opatření kvůli povinnosti mlčenlivosti, tedy povolání zástupce advokátní komory, proto nebylo třeba.

Jména z policejních dokumentů: Rittig, Janoušek, Hrdlička či Toman
Kauza Nagyová se týká údajného podplacení tří exposlanců ODS výměnou za složení mandátu. Exposlance ale Nejvyšší soud vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Další částí případu je údajné zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování zaměstnanců Úřadu vlády a manželky expremiéra Petra Nečase (ODS).

Kriminalisté se k oběma případům dostali na základě prověřování podezření na údajnou zločineckou skupinu složenou z podnikatelů a lobbistů, která se údajně dopouštěla korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz.

Kromě Rittigova jména se v policejních dokumentech objevuje v souvislosti s touto údajnou skupinou i jméno kontroverzního podnikatele Romana Janouška, komunálního politika Tomáše Hrdličky či exšéfa stavebních zakázek na pražském magistrátu Jiřího Tomana.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi