Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti zděšeni: malé dluhy zcela bez odměn?

5.2.2014, Právo, str. 1, Jindřich Ginter

Advokáti jsou zděšeni. Z vymožených bagatelních dluhů do deseti tisíc korun by neměli mít v budoucnu nárok na odměny, které dnes zakotvuje občanský soudní řád a hradí jim je dlužníci. Navrhla to skupina čtrnácti poslanců, převážně z TOP 09.
Ti, vedeni dobrým úmyslem, nedomysleli, že v konečném důsledku by přijetí jejich návrhu nadělalo víc škody než užitku. Situace by se obrátila z dnešní kritizované praxe, kdy malé dluhy narůstají vinou neúměrných odměn právníků a exekutorů, do opačného extrému, kdy by se vymáháním malých dluhů nezabýval nikdo. „Účastníci nemají právo na náhradu odměny za zastupování v řízení, ve kterém bylo rozhodnuto o peněžitém plnění,“ stojí v návrhu na změnu občanského soudního řádu.
(Pokračování na str. 5) Advokáti zděšeni: malé dluhy…

(Pokračování ze str. 1) Tedy v návrhu u bagatelních sporů, doručeném poslancům 23. ledna. „Soud však může přiznat i náhradu nákladů nebo jejich části, odůvodňují-li to okolnosti případu nebo poměry účastníků,“ píše se dál v návrhu.
Návrh předložili poslanci TOP 09 Helena Langšádlová, Daniel Korte, Marek Ženíšek, Jiří Skalický, Michal Kučera, Herbert Pavera, Markéta Adamová, Zdeněk Bezecný, Nina Nováková, Gabriela Pecková, Jan Farský a dále poslanci Marek Benda (ODS), Jan Chvojka (ČSSD) a Jan Bartošek (KDU-ČSL).
V důvodové zprávě uvádějí, že současný stav přiznávání nákladů je u nás zcela atypický v mezinárodním srovnání.
„Malým pohledávkám obvykle nejsou přisuzovány náklady, popřípadě jsou spíše symbolické. Obvyklou praxí je pak princip, že náklady jsou přiznávány pouze v případech hodných zvláštního zřetele, jako je zavinění žalovaného, vyšší potřeba individuální právní pomoci, skutečná spornost,“ píšou navrhovatelé.
V právnické veřejnosti to vyvolalo pozdvižení. Podle Romana Mikluše z právnicko-spotřebitelského projektu Vaše nároky.cz by se díky nulovým odměnám za právní zastoupení u pohledávek do deseti tisíc stalo prakticky zcela nevymahatelné například soudně určené výživné.
Podle něho jde o to, že když člověku někdo dluží pod hranicí deseti tisíc korun, advokát po klientovi peníze nevyžaduje, protože odměnu má z toho, co mu přiřkne soud, jestliže spor vyhraje. A bude-li až na výjimky odměna nulová, advokát se věcí zabývat nebude.
„Pokud by to prošlo, tak jednou větou v zákoně zařídí neplacení dluhů do deseti tisíc korun. Prostě lidem tímto řeknou: Neplaťte je,“ reagoval na návrh pražský advokát Adam Batuna. Není jediný. Většina reagovala stejně, ale nechtějí být citováni. „Všichni jsou zděšení. Tohle přece nemůže projít,“ dodal jeden z nich. Ale může.

ANO říká „ano“
„Poslanecký klub ANO ještě tento sněmovní tisk neprojednával, nicméně předpokládáme, že hnutí ANO bude pro. Novela má jednoznačnou podporu i paní ministryně spravedlnosti Heleny Válkové,“ vzkázala Právu mluvčí ANO Radka Burketová.
Poslanecký klub KSČM se zatím k návrhu nechce blíže vyjadřovat. „Vzali jsme ho na vědomí. Nyní se jím zabývají odborně příslušní poslanci. Musí se dokonale seznámit se všemi možnými dopady navrhované novely,“ napsal Právu Robert Kvacskai z mediálního úseku ÚV KSČM.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi