Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

V čase dluhů ode zdi ke zdi

5.2.2014, Právo, str. 6, Jindřich Ginter

V Česku to jde se zákonným pojetím toho, jak na vymáhání dluhů, z extrému do extrému, ode zdi ke zdi.
Skupina poslanců hlavně z TOP 09 teď navrhla, že z pohledávek do deseti tisíc korun by neměli advokáti dostávat ani korunu odměny.
Ještě před dvanácti lety se nedaly pohledávky vymáhat téměř vůbec. Úspěšnost vymáhání soudními úředníky byla někde kolem tří procent. Pak se uzákonili soukromí soudní exekutoři - ti dosahují i více než šedesátiprocentní úspěšnosti. Řada z nich ale šla a jde hlava nehlava po majetku. Na skupování hlavně malých pohledávek ze zapomenutých faktur, složenek či pokut se navíc vrhla skupina dravých advokátů. S exekutory a s těmi, kdo půjčují peníze na vysoké úroky a za vysoké poplatky, vytvořili aliance, které si lidi podávaly jako kočka myš.
Třeba z jedné staré dlužné dvousetkoruny měli stiskem klávesy sedm tisíc. Podobně obrovských zisků dosahovali exekutoři, když počty rozjetých exekucí šly už do miliónů.
Loni proto ministerstvo spravedlnosti odměny ořezalo ve vyhlášce a především pak Ústavní soud, následovaný soudy nižších instancí, lačnost advokátů po odměnách z malých dluhů vymezil jednoduchým pravidlem: odměna u bagatelních sporů by měla být maximálně ve výši dvojnásobku dluhu.
Kromě toho neuznávají například cestovní výdaje v takové výši, jakou vymahači nárokují. Jenže teď by to podle návrhu zase měla být úplná nula, což ale směřuje k až příliš slabé vymahatelnosti. Bude chybět motivace tyto dluhy vymáhat.
Na to doplácejí například důchodci. Sice vyhráli soud nad podnikavci, kteří je obrali o peníze. Mají v ruce i soudní exekuční titul, ale ten je v praxi cárem papíru. Exekutor jim řekne, že z těchto profesionálních dlužníků a podvodníků nic nevymůže a jen by si naúčtoval náklady, které by musel zaplatit poškozený.
Na jednu stranu se ženeme z přehnaného dření dlužníků z kůže, které panovalo donedávna, až do jejich přehnané ochrany. Návrh na nulové odměny u malých dluhů je na stole sotva nové osazenstvo zahřálo poslanecké židle, ale na druhou stranu v Česku chybí zákon, jenž by určil maximální hranici toho, co si nad vymáhané dluhy přihazují mimosoudní inkasní agentury.
Tento strop je u advokátů i exekutorů, a jak to vypadá z postojů ANO, budou se i exekutorům zřejmě snižovat odměny, ale u vymahačů, inkasních firem není určen žádný. Přitom počet pohledávek v mimosoudním inkasu roste.
Zákonodárci a justice by měli chránit slabší, měli by určit přiměřené sankce, měli by jít tvrdě proti lichvě, a to třeba i za pomoci finanční policie, ale neměli by z Česka dělat zemi vědomých, vykutálených neplatičů, těch co neplní dohody a jen druhým berou s vědomím, že jsou prakticky nepostižitelní navzdory tisícům paragrafů.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi