Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stíhání České pošty: právní pole neorané

8.2.2014, Lidové noviny, str. 4, Martin Shabu

Jak může být stíhaný státní podnik? A jaké to pro něj bude mít důsledky? Až do nynějška zdánlivě teoretické otázky teď intenzivně řeší manažeři České pošty, ale i ministerstvo vnitra, které je jejím zřizovatelem. Vrchní státní zastupitelství v Praze v souvislosti s pochybnými stavebními zakázkami obvinilo kromě osmi zaměstnanců pošty i samotný státní podnik.
Informaci potvrdili jak mluvčí pošty Ivo Mravinac, tak ministerstva vnitra Pavel Novák. „Zahájením trestního stíhání nevyplývají pro právnickou osobu žádné sankce,“ uvedl Mravinac. Dodal, že se pošta chce v rámci trestního řízení domáhat způsobené škody. Hájit ji má advokátní kancelář Brož Sokol Novák.
Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který začal platit v roce 2012, nerozlišuje mezi státním či jinými typy subjektů. Dává pouze hmotnou výjimku České republice a územně samosprávným celkům při výkonu veřejné moci.
Vzhledem k tomu, že jde o dosud ojedinělý případ stíhání státní instituce, snažily se LN zjistit, jaké důsledky to může mít konkrétně pro Českou poštu. A to jak v přípravném řízení, tak po verdiktu soudu, pokud k němu případ dospěje.
LN se podařilo získat právní rozbor případných důsledků trestního stíhání pro podnik od renomované pražské advokátní kanceláře, která radí firmám, jak předejít trestnímu stíhání, ale nepřála si být jmenována. Zánik strategické společnosti nehrozí Soud může na návrh státního zástupce dočasně pozastavit výkon činnosti firmy a omezit nakládání s jejím majetkem. Vzhledem k tomu, že by důsledky pocítili í třetí osoby, tedy klienti České pošty, není pravděpodobné, že by veřejní žalobci či soudci přikročili právě k tomuto kroku. Při rozhodování musí soudce zohlednit strategický a celospolečenský význam služeb, jež pošta poskytuje.
Pokud by se případ dostal až k soudu, a ten uznal vinu České pošty, mohl by státnímu podniku udělit několik typů trestů. Z právních komentářů k zákonu vyplývá, že nejpřísnější trest – zrušení právnické osoby – nehrozí v případech, kdy jde o monopolní postavení na trhu se strategickými dodávkami zboží a služeb. A to se týká i České pošty. Ta má až do konce roku 2017 výhradní právo na doručování některých typů zásilek. Dále provozuje specifické služby, například datové schránky či výplaty důchodového pojištění, jež mají na fungování státu podstatný vliv.
Precedenční rozsudek Jako nejpravděpodobnější typ trestu pro poštu, pokud ji soud uzná vinnou, se proto jeví spíše peněžitý trest. Ten se ukládá v denních sazbách a musí se pohybovat v rozmezí tisíce korun až dvou milionů za den.
Soud však může uložit i jiné bolavé sankce, například zakázat po určitou dobu plnění veřejných zakázek či účast na nich. To samé platí i pro příjem dotací a subvencí. Zřejmě nejmírnějším trestem je pak uveřejnění rozsudku.
Dle advokáta Lukáše Trojana je tato oblast práva neprobádaná, protože zatím neexistuje mnoho podobných případů.
„V důsledku jde o odpovědnost fyzických osob, u nichž se zkoumá, jestli trestní odpovědnost nese i právnická osoba. Jestli například statutární orgán přijal všechna opatření, aby se od trestního jednání distancoval,“ řekl LN Trojan. Dodal, že o přesných parametrech se píší učené články, vzhledem k nedostatku judikatury však není jasné, jak to budou soudy posuzovat.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi