Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Jak upozornit na málo známé kapacity

14.2.2014, Právní rádce, str. 50, Jan Januš

Jak číst výsledky Právníka roku 2013? Odpovídá šéfredaktor Právního rádce Jan Januš.
O různých ceremoniálech a odborných soutěžích se mnohdy říká, že už nemají čím překvapit. Že se na nich opakují stále stejná jména a oceňují se hlavně lidé, kteří bývají mnohdy než nejlepšími spíše těmi nejznámějšími.
Právě ti totiž mají největší šanci přitáhnout pozornost diváků i médií. Je tak chvályhodné, když se soutěže a jejich poroty neleknou méně známých laureátů, stojících spíše v pozadí, kteří ale vynikají svými dovednostmi a svým renomé, a ocení je za to. A to se letos podařilo Právníkovi roku.

Bez mediálních tváří
K mediálně známějším oceněným patří letos vlastně jen dva z nich, i když to také platí s rezervou. Ani jediná volba se však nedá napadnout. Zkrátka je dobře, že všichni Právníci roku 2013 jsou právníky roku.
Nejznámější z oceněných, kteří si na konci ledna odnesli z brněnského hotelu International plastiku sv. Yva, je tak patrně bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Svým způsobem může být její ocenění vnímáno jako kontroverzní volba, hlavně kvůli jejímu loňskému odvolání po neshodách s tehdejším ministrem vnitra Martinem Pecinou.
K obecně známějším tvářím pak patří ještě advokát Jan Brož, společník kanceláře Brož & Sokol & Novák. Loni skončil jako místopředseda České advokátní komory, ve stavovské organizaci se ale nadále intenzivně angažuje. Je advokátem v tradičním slova smyslu, obhajujícím generální praxi a co možná nejširší výkon advokacie. Do právnické síně slávy následuje loni oceněnou bývalou soudkyni Nejvyššího soudu ČR Ivanu Štanglovou, hlavního autora nového občanského zákoníku Karla Eliáše či právního historika a bývalého rektora Univerzity Karlovy v Praze Karla Malého.

Ceny si neodnesli jen advokáti I to je na
Právníkovi roku hodno ocenit. I když za anketou stojí vedle společnosti Epravo.cz Česká advokátní komora, nepreferuje jedno právnické povolání. Advokáti sice převažují, nejde ale mluvit o tom, že by soutěž ovládli. Letos si tak na pódium pro cenu přišli třeba také tři soudci, dva akademici (jeden z nich je navíc i zaměstnacem Úřadu vlády ČR), notář a in memoriam byl oceněn státní zástupce. ? Na koho si nevzpomněli Je tak jen škoda, že si porota nevzpomněla na některé další osobnosti, které by si cenu, spojenou právě s loňským rokem, také určitě zasloužily.
Loni totiž například uzavřel nejaktivnější část své kariéry dlouholetý soudce a doyen Ústavního soudu ČR Vojen Güttler. Z Ústavního soudu ostatně odešlo více soudců, vedle místopředsedy Pavla Holländera například také Miloslav Výborný, Jiří Nykodým či Dagmar Lastovecká. Skončil i veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. Tak třeba příště.
Ten lednový páteční večer byl zkrátka povedený. Znovu dokázal, že právníci mají zajímavé reprezentanty a spousta z nich se navíc věnuje i bohulibým aktivitám.
A nejsou ani suchaři, což se ukázalo jak při narážkách moderátora Karla Šípa, tak i na skoro nekonečném závěrečném večírku, na kterém nechyběl ani vyhřívaný stan s pravou moravskou zabijačkou.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi