Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Sněmovna schválila změny zákonů související s kontrolním řádem

14.2.2014, Zpravodajství ČTK

Praha 14. února (ČTK) - Sněmovna schválila novelu, která mění téměř 70 zákonů a slaďuje je s novým kontrolním řádem. Má za účel hlavně odstranit výkladové nejasnosti a také duplicitní úpravy. Zvláštní ustanovení v různých zákonech, která se týkají kontroly, nahrazuje jiným zněním v kontrolním řádu. Novela nyní zamíří do Senátu. Poslanci do ní vložili jen technické změny.

Například řidičům taxislužby ukládá projednávaná novela povinnost umožnit přístup k taxametru městským strážníkům, policistům a vybraným úřadům, například celníkům. Novela vylučuje z kontrolního řádu kontrolu policejních odposlechů, rušení telekomunikačního signálu a sledování, protože na to dohlíží příslušná sněmovní komise.

V případě obecní policie předloha stanovuje, že na kontrolní činnost prováděnou obecní policií podle zvláštních zákonů se kontrolní řád nevztahuje. V zákoně o ochraně zemědělského půdního fondu ruší novela povinnost vlastníků pozemků umožnit umožnit orgánům ochrany zemědělského půdního fondu vstup na pozemky náležející do zemědělského půdního fondu, protože tato povinnost vyplývá již z obecné úpravy v kontrolním řádu.

Poslanci neschválili návrh Stanislava Humla (ČSSD) na změnu drážního zákona. Do něj chtěl mimo jiné doplnit právo drážní inspekce pro případ, že zjistí na dráze nedostatky, aby vyzvala provozovatele dráhy nebo dopravce, ať tyto nedostatky odstraní. S Humlovým návrhem vyslovil nesouhlas ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Poslanci nepodpořili ani návrh Jeronýma Tejce (ČSSD), který se týkal advokátní komory. Tejc dnes osobně poslance vyzval, ať pro jeho návrh nehlasují. Jeho návrh měl zabránit riziku prolomení povinnosti mlčenlivosti u advokátů, které prý tato novela přináší. Tejc ale řekl, že se uskutečnilo jednání u ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), která podle něj slíbila, že připraví změnu zákona z iniciativy ministerstva a zahrne ji do plánu legislativních prací.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi