Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Ve sněmovně pletl bič na exekutory, teď jim radí

22.2.2014, Lidové noviny, str. 6, Martin Nevyhoštěný

Jako poslanec připravoval zákony, které exekutorům znepříjemňovaly práci. Po neúspěchu v loňských podzimních volbách však Pavel Staněk (ODS) našel se soudními vymahači společnou řeč. Nyní jim radí, jak se v zákonných normách pohybovat. Pohled do zákulisí tvorby zákonů, správné kontakty a léta zkušeností jsou pro Exekutorskou komoru „cenným zbožím“.
Pavel Staněk se exekucemi zabýval již jako první náměstek ministra spravedlnosti v Topolánkově vládě. Jako poslanec a člen legislativní rady vlády v roce 2012 předložil nová pravidla pro exekuce, která přinesla třeba tvrdší tresty pro exekutory včetně zákazu činnosti, snížení poplatků a větší ochranu dlužníků.
V loňských volbách však Staněk mandát poslance neobhájil, přestože byl lídrem královéhradecké kandidátky ODS. Až z devátého místa ho přeskočil trutnovský starosta a bývalý senátor Ivan Adamec.
Po červnovém rozpuštění sněmovny Staněk „povýšil“ ve vedení městské společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové a založil advokátní kancelář Legalcom. Jeho zkušeností brzy začala využívat i Exekutorská komora - sdružení soudních vymahačů, které ministerstvo často kritizuje. „Ze strany mé osoby o žádné zvláštní angažmá nejde. Spolupráce s Exekutorskou komorou je čistě na odborné legislativní bázi, což mi jako legislativci s poměrně dlouhou praxí přijde přirozené,“ řekl Staněk serveru Lidovky.cz.
Exposlanec tvrdí, že na problém exekucí se musí pohlížet z obou stran. „Téma řešení vztahů mezi dlužníky a věřiteli vnímám jako mimořádně důležité z obou pohledů, protože jsem se s ním setkával nejen v době, kdy jsem byl poslancem a kdy se na mne obraceli zástupci obou skupin, tedy jak dlužníci, tak věřitelé, ale i nyní, kdy je tak celospolečensky akcentované a nelze jej přehlédnout,“ míní Staněk, který se dříve angažoval také v iniciativě JdiDál.cz, která nabízí pomoc lidem s oddlužením.
Efekt otáčivých dveří Exekutoři si spolupráci se Staňkem cení. „Všeobecně je považován za respektovaného experta a autoritu, na kterou se obrací řada právnických profesí s žádostmi o odborné konzultace. Koneckonců, nejedná se o nic neveřejného,“ sdělila LN mluvčí komory Petra Báčová s tím, že exposlanec publikoval v odborném věstníku komory už v únoru 2012. Přechody politiků a úředníků do soukromého sektoru, který dříve ovlivňovali, se zabývají zejména protikorupční sdružení. Nazývají to efektem otáčivých dveří. Problém nastává, když zákonodárci navrhují legislativu ve prospěch konkrétního odvětví nebo v soukromé sféře využívají znalosti, známosti a vliv získaný ve státní správě.
Podle Lenky Petrákové z občanského sdružení Oživení, které se na střety zájmů dlouhodobě soustřeďuje, může Staňkovo poradenství vzbuzovat pochybnosti. „S aktivitami pana exposlance nejsem detailně obeznámena, ale propojení legislativců a soukromého subjektu je problematické jak v průběhu mandátu, tak i po něm. Expertiza je nutná, míra propojení je však křehká,“ vysvětluje Petráková.
Podle ní v Česku chybí nástroj na sledování podobných propojení, stejně tak i právní úprava lobbingu a přísnější pravidla financování politických stran. U poslanců se zákon o střetu zájmů omezuje na zákaz rok po skončení funkce pracovat pro právnickou osobu, která získala od státu nadlimitní zakázku. „Navíc vymahatelnost tohoto ustanovení je velmi sporná, nikdo dodržování zákona nekontroluje,“ dodává výkonná ředitelka Oživení.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi