Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Láska. Advokát, který neví, zda má mlčet

22.2.2014, Mladá fronta DNES, str. 3, Adéla Paclíková

Několik měsíců strávil advokát Václav Láska se svým týmem listováním podezřelými smlouvami a prověřováním jednotlivých kontraktů pražského Dopravního podniku, aby zjistil, zda se tam děly nepravosti.
A podle něj se také děly. „Manažerské řízení DP mezi roky 2007 až 2011 nese všechny znaky organizované trestné činnosti se zdokumentovanou škodou přesahující půl miliardy,“ šokoval před rokem a půl veřejnost.
Jeho analýza je však od počátku pod palbou kritiky bývalých manažerů a nyní ji zpochybňují i znalecké posudky, které si zadává sám Dopravní podnik.
Aby toho nebylo málo, policisté šetří advokátův „plat“ – smlouvu za milion korun, kterou s ním uzavřel tehdejší primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
Kriminalisté zjišťují, zda mohl primátor zadat Láskovi práci a smlouvu podepsat bez vědomí městské rady. Chtějí vyslechnout i Václava Lásku. Na žádost policie se pražští radní před pár týdny usnesli, že advokáta zbaví mlčenlivosti. Jenže zvolili zvláštní způsob. „Dokument o zproštění, jejž mi zaslali, nemá náležitosti vyžadované zákonem. Zejména není zřejmé, kdo ho podepsal a kdo mě zprošťuje. Nedokážu posoudit, jestli je to osoba, která má právo za klienta jednat. Porušení mlčenlivosti by byl přečin, nyní bych nevypovídal,“ prohlásil Láska.
Město však tvrdí, že nejde ani o chybu, natož záměr. „Je to v souladu s právními předpisy. Václav Láska je zbaven mlčenlivosti. Primátor Tomáš Hudeček mu poslal dopis datovou schránkou s ověřeným elektronickým podpisem,“ říká mluvčí města Jakub Stadler.
Podle Lásky však šlo o elektronický podpis Prahy, nikoliv primátora. „Nepůsobí to na mě dobře, protože někteří politici mě už dříve obviňovali, že uzavírám smlouvy s neoprávněnými osobami a teď mi pošlou zproštění, které pro jistotu není podepsáno vůbec nikým,“ komentuje situaci advokát.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi