Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Boj o zisky z „minidluhů“

25.2.2014, Mladá fronta DNES, str. 2, Jan Brož

Do Sněmovny míří předpis, který sníží poplatky za vymáhání drobných dluhů. Ty kvůli poplatkům rostou do obřích rozměrů, na čemž vydělávají advokáti. Poslanci jsou pod tlakem nespokojených právníků.
PRAHA Vládní strany se v koaliční smlouvě zavázaly, že zarazí praxi, kdy se opomenutý dluh ve výši několika stovek může vyšplhat do desetitisícových částek. V březnu budou mít zákonodárci první příležitost prokázat, zda to se splněním slibu myslí vážně.
Skupina poslanců navrhla, aby se u dluhů do deseti tisíc korun neúčtovaly žádné náhrady za právní zastoupení. Právě tato položka totiž dokázala minimální dluh po zapomenutých pokutách za jízdu bez jízdenky, poplatek v nemocnici nebo nedoplatek za telefon nejvíce navýšit.
Vyplnění takzvané formulářové žaloby přitom advokátům nezabere více než pár minut, případně je za ně vyřídí sekretářky či studenti na praxi. Některé kanceláře podávají podobné žaloby po tisících a mnozí obchodníci s pohledávkami si tak vystavěli svůj byznys na tom, že místo vymožení dluhu vydělávali na maximalizaci poplatků.
Podle poslaneckého návrhu by však dlužník v rámci řízení musel uhradit místo dosavadních několika tisíc už jen asi 600 korun.
Ačkoliv novelu navrhují zástupci hned několika vládních i opozičních stran a souhlasí s ní i Česká bankovní asociace, tedy zástupce věřitelů, není vůbec jisté, zda novinka projde.
Zákonodárci přiznávají, že jsou pod silným tlakem, aby poplatky zcela nerušili, a že mnohé z nich v posledních dnech kontaktovali advokáti. „Advokátní lobby je zde poměrně silná,“ říká poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09), jedna z předkladatelů zákona.
O mimořádném zájmu o novelu svědčí i to, že členové ústavněprávního výboru Sněmovny o ní spolu s Českou advokátní komorou budou neformálně diskutovat už zítra. To je přitom poměrně neobvyklý postup.
Norma prošla teprve minulý týden vládou a výbory návrhy běžně projednávají až mezi prvním a druhým čtením ve Sněmovně. Advokátní komora a exekutoři už v minulosti snahy zákonodárců o omezení byznysu s bagatelními dluhy několikrát zmařili.
„Jsme pod tlakem z obou stran, obracejí se na nás voliči, kteří jsou obětí těchto skupin, které skupují pohledávky. A samozřejmě se na nás obrací i advokátní komora, která říká, že rozumí požadavku, ale upozorňuje na určitá rizika,“ říká předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Advokáti upozorňují na potíže s případnými reklamacemi zboží
Oponenti návrhu argumentují především tím, že by se případné zrušení povinnosti uhradit náklady dotklo i sporů, které se netýkají jen formulářových žalob, ale i těch, kdy musí advokát vyvinout nemalou práci.
To by se mohlo dotknout například spotřebitelských pří. Zákazníkovi reklamujícímu rozbitý mobilní telefon by se už nevyplatilo hájit svá práva u soudu, protože náklady na advokáta by přesáhly hodnotu výrobku.
Soudy sice mají možnost přiznat poškozené straně vyšší náhradu za právní zastoupení, podle Lukáše Zeleného z dTestu však není vůbec jisté, že by tak skutečně činily.
„Už nyní by soudy měly zohledňovat účelnost nákladů, ale nedělají to. Takže proč by to měly dělat v budoucnu? Návrh navíc říká, že se tak děje jen v odůvodněných případech, tedy výjimečně,“ míní Zelený. Podle Langšádlové by se však nakonec mohlo najít kompromisní řešení. Novela zákona by přesně definovala, ve kterých případech se náklady řízení neuznávají, což by se týkalo právě hromadných formulářových žalob.
***
3 tis. Kč
Až tolik dnes zaplatí drobný dlužník za advokáta, jenž jen vyplní vzorový jednostránkový formulář žaloby na vydání platebního rozkazu. Pohledávka náklady řízení
do 500 Kč 600 Kč
do 1 000 Kč 1 000 Kč
do 5 000 Kč 2 000 Kč
do 10 000 3 000 Kč
Nyní se zvažuje sjednocení na 600 korun.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi