Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Rozsudek nad Rathem kvůli těhotné advokátce před prázdninami nepadne

8.3.2014, Právo, str. 2, Radim Vaculík

Až dva měsíce může zůstat na mrtvém bodě hlavní líčení v korupční kauze kolem bývalého poslance Davida Ratha, což by fakticky znamenalo, že případný rozsudek nezazní ani před letošními prázdninami.
Důvodem je nynější žádost obhájkyně obžalovaného manažera stavební firmy Pohl Václava Kovandy o to, aby se jednání nekonalo v květnu ani v červnu. V té době přitom mělo podle střízlivých odhadů padnout prvoinstanční rozhodnutí.
Jenže Kovandova advokátka Kristýna Oberfalcerová je těhotná a v květnu by měla porodit miminko. Tato skutečnost je podle ní i podle České advokátní komory (ČAK) zásadní překážkou ve výkonu advokacie, a protože Kovanda si nepřeje jinou právničku, nelze ji nahradit jiným obhájcem.
„Navrhla jsem jim (soudu), že by se to mělo na dva měsíce odročit. Substituce moc není možná, když ten případ s klientem člověk dva roky dělá. Určitě tedy chci, aby to bylo o ty dva měsíce odložené,“ řekla Právu Oberfalcerová.
Senát vedený Robertem Pacovským ústy mluvčí středočeského krajského soudu Zuzany Steinerové Právu vzkázal, že je na Oberfalcerové, aby si zajistila substituci jiným advokátem, a pokud to neudělá, „zváží další procesní postup ve věci“.
Podle mluvčí ČAK Ivy Chaloupkové má ale soud jen dvě možnosti a změna advokáta mezi ně nepatří.
Lze podle ní buď líčení skutečně odročit, anebo vyloučit Kovandu z kauzy Rath k samostatnému projednání. Obojí však přinese další velké časové zdržení.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi