Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Bezplatné právní porady jsou v kurzu

11.3.2014, Ústecký deník, str. 2, Vít Hnízdil

Jak fungují porady a pro koho jsou, vysvětlil představitel České advokátní komory Zdeněk Grus

Ústí nadLabem– Jedinečnou možnost mají sociálně slabší lidé, kteří řeší závažné problémy, jsou v tísni a nemají finanční prostředky na zaplacení advokáta.
Minimálně dvakrát do měsíce budou po celý letošní rok advokáti z České advokátní komory (ČAK) občanům Ústí bezplatně k dispozici. Místem konání bude vždy objekt Domukultury v centru města.
Na několik důležitých otázek odpověděl regionální představitel ČAK pro severní Čechy Zdeněk Grus.

* Může se na bezplatné služby advokátů obrátit každý?
Právní služby zajišťuje Česká advokátní komora uvedeným způsobem pouze osobám v tíživé sociální situaci, což musí být žadatel schopen rovněž doložit. Například nemá­li žádný příjem nebo jsou jeho příjmy obstavené v exekučním či insolvenčním řízení.

* Jak dlouho sezení trvá?
Fakticky se jedná o právní pomoc v rozsahu jedné porady s časovou dotací 15 až 30 minut, při které by určený advokát měl žadateli uvést, zda je žadatel v právu či nikoliv, a jak by měl dále postupovat.

* Na kolik vyjde řádově jedna běžná návštěva u advokáta?
Cena právních služeb je různá, a to zejména s ohledem na předmět právní pomoci. Je nutné vždy přihlédnout k hodnotě věci a její složitosti. Cena v sobě zahrnuje i odpovědnost advokáta za řádné poskytnutí právní pomoci. Cena je však zejména závislá na dohodě klienta s advokátem (smluvní odměna). Pokud není dohody, pak je výše odměny stanovena vyhláškou Ministerstva spravedlnosti číslo 177/1996 Sb., což je advokátní tarif (mimosmluvní odměna).

* A kolik si musí klient připravit peněz?
Obvyklá cena právních služeb se liší podle místa a času, kde je poskytována. Smluvní cena může být například dohodnuta hodinově. VÚsteckém kraji je, dle mého názoru, obvyklá cena za poskytnutou právní službu dohodnutá hodinově částkou 1 tisíc s PH za hodinu.

* Na každý termín jsou zapsáni čtyři až pět advokátů. Specializuje se každý na jiný druh advokacie nebo musí umět odpovědět a poradit s jakýmkoliv dotazem?
Advokát by měl být podle mého přesvědčení schopen poskytnout právní pomoc „se širokým záběrem“, když toto odpovídá tradičnímu výkonu advokacie. Zvolený počet advokátů by měl zajistit, že bude žadateli poskytnuta právní pomoc k požadovanému právnímu problému, když výkon moderní advokacie nevylučuje i specializaci konkrétních advokátů.

Konzultace zdarma
Porady budou poskytovány vždy v čase od 15.00 do 17.00 hodin v místnosti 211 v objektu Domu kultury města Ústí nad Labem. Klíč od místnosti si mohou zájemci vyžádat u vrátného, případně u Eriky Vocáskové, tel: 731 456 815, mailto:vocaskova@ksul.cz Nejbližší termíny: 20. 3. 2014 (Pánik Lubomír, Kučera Jakub, Koláčný Miroslav, Málková Petra). 3. 4. 2014 17. 4. 2014 30. 4. 2014
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi