Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Dvěma Rittigovým advokátům hrozí zastavení činnosti

15.3.2014, Právo, str. 1, Radim Vaculík

Dvojici advokátů spojovaných s lobbistou Ivo Rittigem hrozí, že minimálně dočasně přijdou o svou dobře placenou praxi.
Obhájci David Michal (37) a Marek Stubley (36) by kvůli tomu, že je policie obvinila společně právě s Rittigem za údajné praní špinavých peněz v rámci kauzy vyvedení čtyřiceti miliónů korun při výrobě jízdenek pro pražský dopravní podnik, mohli dostat až do skončení případu zákaz živit se prací advokáta.
Právo dočasně pozastavit jim činnost má Česká advokátní komora (ČAK), která podle slov její mluvčí Ivy Chaloupkové v minulosti už několikrát po obvinění některého ze svých členů tento krok učinila.
„Zahájili jsme 17. února u obou jmenovaných (Michala a Stubleye) řízení o možném pozastavení výkonu advokacie. Rozhodnuto by mělo být na nejbližším možném jednání představenstva ČAK,“ řekla včera Právu Chaloupková.

Společníky v advokátní kanceláři
V březnu se tak podle ní nestane, protože představenstvo již zasedalo. Zda to bude v dubnu, to nechtěla předjímat, komora podle ní musí získat nejdříve potřebné podklady k případu a také mají nárok vyjádřit se k věci oba obvinění právníci.
Oba jsou společníky v advokátní kanceláři MSB Legal, která zastupuje Rittiga v trestních kauzách i civilních sporech, a spolu s další společnicí, Karolínou Babákovou, zastupují firmy, které oficiálně vlastní některé nemovitosti či firmy spojované s lobbistou.

Na dotaz Práva, jaká je praxe ČAK při obdobných řízeních v době, kdy jsou advokáti zatím jen obviněni, nikoli však pravomocně odsouzeni, odpověděla Chaloupková, že v několika případech už byla členům komory činnost i za této situace přerušena.

Je to velmi drastický trest
„Můžeme jim pozastavit činnost ve stadiu jak před podáním obžaloby, tak po něm, záleží na okolnostech. Nicméně zákon o advokacii umožňuje tento postup i na základě zahájení trestního stíhání a samozřejmě se to stává,“ podotkla Chaloupková. Pokud by k tomu komora přistoupila i nyní, až do pravomocného rozhodnutí v jejich trestní kauze by nemohli nikoho zastupovat a vůbec vykonávat advokacii. Činnost jejich kanceláře by však neměla být omezena, protože jejich kauzy by mohli převzít zaměstnanci.
„Je to velmi drastický trest. Takové opatření je preventivní a používá se zejména tehdy, kdy hrozí ohrožení důvěry veřejnosti v řádný výkon advokacie,“ dodala Chaloupková.
O to, aby do rozsudku soudu nemohli Michal i Stubley dál pracovat jako advokáti, žádají v rámci veřejné petice i zástupci nevládního sdružení Oživení, kteří už svou výzvu koncem února poslali přímo šéfovi ČAK Martinu Vychopeňovi právě s odkazem na ohrožení důvěry veřejnosti vůči řádnému výkonu advokátů.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi