Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Akvizice podniku v konkurzu představuje jedinečnou investiční příležitost

24.4.2014, E15, str. 3, Adam Sigmund

Konkurz je sice označován jako likvidační způsob řešení úpadku, avšak ani v konkurzu nemusí vše končit a naopak konkurz může představovat unikátní investiční příležitost pro připraveného a informovaného investora.

V konkurzu provozuje podnik insolvenční správce. V případě, že je provoz možné udržet alespoň po přechodnou dobu v černých číslech, je to jeho prioritou.
Zpeněžení běžícího podniku (going concern) totiž přináší vyšší uspokojení než likvidace jednotlivých mrtvých aktiv. Při dobré konstelaci okolních faktorů (snížení nákladů, udržení zakázek, dostatek pracovního kapitálu, loajalita zaměstnanců a podobně) je možné i v insolvenci provozovat podnik ziskově. Veškeré staré předinsolvenční závazky jsou totiž „zmrazené“ k okamžiku rozhodnutí o úpadku. Věřitelé již nemohou své pohledávky nijak aktivně vymáhat, ale musí je přihlásit do insolvenčního řízení a vyčkat jejich poměrného uspokojení v rozvrhu výtěžku zpeněžení. Paradoxně se tak podnik v konkurzu může znovu nadechnout a provozně se oprostit od břemen závazků, které ho až dosud stahovaly ke dnu.
Podnik ovšem v konkurzu není provozován za účelem dlouhodobého dosahování zisku, ale za účelem přípravy prodeje. To se děje buď veřejnou dražbou, nebo ve výběrovém řízení, organizovaném insolvenčním správcem pod dohledem věřitelského orgánu a soudu. Pro investory představuje akvizice podniku z insolvenčního řízení jedinečnou příležitost, která se jinde nenaskýtá. Podle insolvenčního zákona totiž platí, že podnik se prodává bez starých závazků, tedy „oddlužený“. To zaručuje unikátní právní jistotu. Odpadá riziko kostlivců ve skříni v podobě neznámých, zatajených či neidentifikovaných závazků, které by mohly investici znehodnotit. Proto není zapotřebí provádět podrobnou právní due diligence, která je jinak nezbytná při standardních M&A transakcích. Tato skutečnost významně snižuje náklady akvizice. V podstatě postačí, když si investor udělá business due diligence v tom směru, zda je podnik pro něj životaschopný a má předpoklady pro růst a zvyšování své hodnoty.
Výhodou je i to, že podnik je nabýván z rukou insolvenčního správce, jenž je nezávislý na vlastnících, kteří přivedli korporaci k úpadku. Je zajisté rychlejší koupit cizí aktiva v konkurzu, než je sám vytvářet. Při akvizici podniku v konkurzu nedochází ke vstupu investora do kapitálové struktury insolventní korporace. Nehrozí tudíž reputační riziko spojené s insolvencí. Naproti tomu ochranné známky a jiné duševní vlastnictví, které může být nositelem pozitivní pověsti, přechází spolu s podnikem.
Proces akvizice v konkurzu má své pevné kontrolní mechanismy, a je tudíž maximálně transparentní. Jelikož jde vždy o prodej v tísni (dlouhodobé provozování podniku není úkolem správce), ceny tomu odpovídají a jsou relativně nízké.
Co se týče investičního doporučení, pak nezbývá než říci: Investujte do akvizic v konkurzu, jde o unikátní, bezpečnou a výhodnou investici.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi