Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti nevydají zabavené věci

2.5.2014, Lidové noviny, str. 4, Ondřej Golis

PRAHA Olomoučtí žalobci pokutují Českou advokátní komoru. Profesní organizace jim odmítla vydat věci zabavené začátkem letošního roku v domech dvou advokátů lihového bosse Radka Březiny. Podle náměstka olomouckého vrchního zastupitelství Pavla Komára nevyhověla výzvě v souladu se soudním rozhodnutím, proto zastupitelství komoře udělilo pokutu dvakrát 20 tisíc korun.
Kriminalisté zasahovali u advokátů v lednu kvůli podezření, že z vazby vynášeli Březinovy pokyny k ovlivnění a znevěrohodnění svědků a možnému ovlivnění státního zástupce a soudců. Vedle kanceláří si pro důkazy přišli i do jejich bytů.
A právě odtud pramení spor zastupitelství a komory. „I když nebyla bydliště zapsaná jako pobočka kanceláře, požádali jsme advokátní komoru o součinnost. Byl tam zástupce, který neudělil souhlas s vydáním dokumentů, a tak jsme zabavené věci předali komoře,“ popsal serveru Lidovky.cz Komár.
Žalobci se obrátili na soud, aby souhlas komory nahradil. „Krajský soud podle užšího výkladu řekl, že jsme tam ani s advokátní komorou neměli chodit, protože se nejedná o místo ze seznamu advokátní komory zapsané jako sídlo advokáta a souhlas neudělil,“ vysvětlil Komár.
Rozhodnutí podle žalobců de facto znamená, že zástupce advokátní komory neměl k prohlídkám vůbec dorazit, natož si z obydlí Březinových advokátů odnést dokumenty. „My jsme je podle tohoto názoru požádali, aby věci vydali, jenže komora to odmítla. Protože jsme je poučili, co se stane, pokud odmítnou vyhovět naší výzvě učiněné v souladu s právním názorem Krajského soudu v Olomouci, udělili jsme pořádkovou pokutu dvakrát po dvaceti tisících,“ uvedl státní zástupce.
Stavovská organizace advokátů proti sankci podala stížnost, a poslední slovo tak bude mít Vrchní soud v Olomouci. „Podle našeho názoru nemůžeme inkriminované materiály vydat, neboť nám to neumožňuje zákon,“ hájí komoru mluvčí Iva Chaloupková. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci podle ní nutilo komoru porušit zákon. „Požadovalo po České advokátní komoře, aby místo vrácení spisů advokátovi, což jí ukládá zákon, tyto vydala vrchnímu státnímu zastupitelství, ačkoliv soud návrhu na umožnění nahlédnout do spisů nevyhověl,“ řekla.
Během akce Cela kriminalisté zasahovali i kvůli statisícům litrů nezdaněného lihu. Případ daňového úniku za půl miliardy začne soud rozplétat v polovině května. Vedle Radka Březiny před ním kvůli skrytým zásobám nezdaněného lihu stane i jeho bratr Tomáš a Tomáš Pantlík. Lihový boss figuruje i v kauze tzv. lihové mafie. V ní je obviněno 15 lidí, že na nezdaněném lihu ošidili stát nejméně o tři miliardy. Lihový boss čelí i obvinění z pokusu uplatit policistu a ovlivňování svědků.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi