Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Chvojka: Žádný zákon neudělá svět lepším. Ani ten nejkrásnější

5.5.2014, Hospodářské noviny, str. 2-Příloha

Poslanec za ČSSD Jan Chvojka byl určen zpravodajem zákona o registru smluv a z jeho dosavadních vyjádření je znát, že tuto roli vnímá tak trochu jako nevděčnou. Během svého působení v Poslanecké sněmovně už byl zpravodajem několika důležitých zákonů, například novel občanského zákoníku či nového zákoníku práce, které sám považuje pro život běžného člověka za mnohem zásadnější. Přesto se prý u žádného z nich zdaleka nesetkal s takovým očekáváním jako u zákona o registru smluv, jenž čítá pouhých jedenáct paragrafů.
„Mnohými je tento zákon nazýván jako nejkrásnější. Nevím, jestli je nejkrásnější na světě nebo v České republice,ale myslím si,že žádný zákon není takový, aby udělal svět lepším,“ říká v nadsázce poslanec Chvojka. Jeho povinností je sbírat nejen pozitivní reakce, ale i negativní připomínky k zákonu, jež se u něj soustředí, ať už ve formě dopisů nebo setkání s různými subjekty, kterých se týká. „Už jsem se v souvislosti s tímto zákonem setkal s označením, že jsem nový Marek Benda, což není zrovna lichotivá přezdívka. Jsem přitom pouhým zpravodajem zákona a z toho titulu mám povinnost seznámit veřejnost s tím, jaká jsou jeho rizika a o kterých věcech bychom měli ještě diskutovat,“ říká Chvojka.
Podle něj má zákon dva zásadní limity. Jedním z nich jsou přehnaná očekávání, která jsou se zákonem spojována, ať už jde o jeho ekonomické přínosy či o omezení korupce. Za druhou skupinu limitů nové normy označuje Chvojka limity legislativní. Negativní připomínky se u něj scházejí, zejména pokud jde o sankci neplatnosti smlouvy při jejím neuveřejnění v registru. „V mnoha ohledech se mi sankce neplatnosti zdá nepřiměřená a tvrdá. Můžete nezveřejnit smlouvu, která bude v zásadě nezajímavá a korupční riziko nehrozí, a pouze z důvodu nezveřejnění bude neplatná,“ říká Chvojka. Přesto si je vědom, že provázání platnosti smluv na jejich uveřejnění je pravidlem, bez nějž by zákon ztratil smysl.
Výhrady, které poslanec Chvojka tlumočí ve sněmovně, se často týkají také okruhu povinných osob, na něž by se zákonná povinnost měla vztahovat. Dnešní podoba zákona totiž neskýtá rovné podmínky pro všechny dotčené subjekty. Smlouvy mají povinně zveřejňovat subjekty, které jsou zřízené zákonem, ne už ty, které jsou zřízené na základě zákona. Jako příklad zmiňuje Chvojka advokátní komoru a kancelář pojistitelů, které nedostávají z eráru státního rozpočtu ani korunu, naopak jsou dotované členskými příspěvky. Přesto právě jim by zákon o registru smluv ukládal povinnost své smlouvy zveřejňovat. Chvojka si uvědomuje, že okruh povinných osob skýtá i další úskalí. „Zveřejňovat smlouvy by měly i subjekty, které vystupují v tvrdém konkurenčním boji, například známý a všude zmiňovaný Budvar. Asi by nebylo úplně šťastné, ostatní pivovary, které by tuto povinnost neměly, viděly, jak se jejich konkurent chová, kde co kupuje a prodává.“ Stejný problém by prý měla i část obecních firem, které rovněž vstupují do konkurenčního prostředí. Například obecní firmy, jež zajišťují technické služby.
Od menších obcí se u zpravodaje zákona množí stížnosti na zvýšení administrativy. „V hospodářském výboru vznikl požadavek na zpracování analýzy dopadů na obce i na další subjekty. Ode mne ten požadavek nevzešel, ale hospodářský výbor to chce, tak věřím, že nějaká podrobnější analýza vznikne,“ sdělil poslanec.
A jak se zpravodaj zákona kloní k dosud zveřejněným pozměňovacím návrhům – návrh poslance ČSSD Jeronýma Tejce na zahrnutí církví a poslance TOP 09 Miroslava Kalouska na zahrnutí příjemců státních dotací? „Kolega Tejc z ČSSD předložil návrh, který vzešel na základě nějaké společenské poptávky a toho, že církve jsou citlivé téma. U státních dotací je otázka, z kolika procent dotací je tvořen zisk těch firem. U některých je to 50 procent u jiných to může být 100 procent, což je složité dopředu nějak odlišit. Rozhodně o tom bude ještě na výborech řeč,“ poznamenal poslanec Chvojka.
Přes všechny výše zmíněné výhrady, kterých je Chvojka jako zpravodaj zákona tlumočníkem, nezapomíná zdůrazňovat, že on sám je jeho podporovatelem.

„V mnoha ohledech se mi sankce neplatnosti zdá nepřiměřená a tvrdá.“ Jan CHVOJka poslanec ČSSD

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi