Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nižší odměny advokátů mohou zdražit úvěry,

7.5.2014, Ekonom, str. 40, Jan Januš

říká Robert Němec, řídící partner PRK Partners a člen představenstva České advokátní komory.

Ministerstvo spravedlnosti hodlá u sporů o částky do 10 tisíc korun významně snížit odměny advokátů. Podle Roberta Němce, jednoho z řídících partnerů advokátní kanceláře PRK Partners, která získala na konci dubna opakovaně jako nejlepší národní kancelář prestižní evropskou cenu Chambers, je to ale jen populismus. Podle jeho slov hrozí snížení dobytnosti pohledávek, a tedy i všeobecné zhoršení platební morálky. „Může to způsobit zvýšení ceny spotřebitelských úvěrů, ale třeba i ceny služeb a energií,“ říká.

* Jak hodnotíte současnou aktivitu ministerstva spravedlnosti kolem takzvaných přísudků, které by se měly třeba u méně náročných sporů významně snižovat?

Stalo se z toho velmi nešťastné a populistické téma. Kvůli dílčím excesům se vylévá dítě i s vaničkou. Sice není možné tolerovat zneužívání systému při vymáhání zanedbatelných pohledávek, ale to už vyřešil Ústavní soud zrušením paušální vyhlášky a nastavením přiměřených pravidel. Současná právní úprava dává soudům dostatečný prostor pro omezení přísudku. Z vlastní praxe navíc vím, že naprostá většina neplatičů se do soudního vymáhání dostává kvůli své nezodpovědnosti a kvůli vyhýbání se plnění vlastních závazků. Většina takových dlužníků vůbec nereaguje na předžalobní upomínky věřitelů.

A nezapomínejme prosím, že se nejedná o odměny advokátů, ale o právo účastníků řízení, tedy klientů, na náhradu nákladů právního zastoupení.

* Co by znamenalo snížení náhrad například pro drobné půjčky a podobné bagatelní věci?

Výrazné omezení může vést ke snížení dobytnosti pohledávek, a tedy ke všeobecnému zhoršení platební morálky. Může to způsobit také zvýšení ceny spotřebitelských úvěrů, ale třeba i ceny služeb a energií. Už vůbec pak nemluvím o tom, že bagatelní pohledávky nevymáhají pouze velcí věřitelé, ale také drobní podnikatelé, spotřebitelé či zaměstnanci, když reklamují vadné zboží, zájezd nebo se domáhají nezaplacené mzdy.

* Je to něco podobného jako aktuální tažení proti exekutorům?

Ano, vždyť na několika bulvárně atraktivních případech nepřiměřeně postižených dlužníků se zpochybňuje celý systém vymáhání práva. Unáhlenými opatřeními může dojít k jeho paralyzaci. Excesy exekutorů, kteří zneužijí svoji pravomoc a kterých se v žádném případě nehodlám zastávat, může řešit ministerstvo spravedlnosti v kárném řízení, případně příslušný soud.

* V souvislosti s exekutory se nyní mluví o zavedení principu teritoriality. Na určiinzerce tém území by tak působili jen vybraní exekutoři. Co na něj říkáte?

Došlo by tím k vyloučení přirozené soutěže mezi exekutory, která přitom vede ke zlepšení efektivity jejich práce. Podle mého názoru je to jednoznačný krok zpět. Konečné ekonomické důsledky by byly obdobné jako u zmíněného vyloučení či omezení náhrady nákladů právního zastoupení.

* Jak vnímáte změny na českém advokátním trhu? Co je podle vás pro ně klíčové?

Rozhodně dochází k postupné segmentaci trhu, po vzoru Velké Británie či Spojených států amerických. Rozhodujícím faktorem přitom není nutně velikost advokátní kanceláře, ale především kvalita právních služeb a cena. Obří klienty a klíčové transakce sice v praxi běžně neobsluhuje sólo advokát, ani firma o dvou společnících a třech koncipientech. Na druhou stranu, stejně jako na trzích jiných produktů a služeb, se ukazuje, že ani v právních službách špičkový produkt většinou nedodávají firmy, které se soustředí na maximální objem práce za nízkou cenu. Klienti si více a více uvědomují, kdy dává smysl opatřit si právní službu levně a vystačit s průměrnou kvalitou komoditní služby, a kdy naopak potřebují skutečně sofistikovanou právní službu šitou na míru.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi