Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti nemusí platit pokutu za to, že nevydali Březinovy věci

14.5.2014, Zpravodajství ČTK

Zprávu jsme doplnili o vyjádření náměstka olomouckého VSZ Pavla Komára a upravili.
  --------------------
Praha 14. května (ČTK) - Vrchní soud v Olomouci zrušil pokuty, které udělilo olomoucké vrchní státní zastupitelství advokátům za to, že při prohlídkách ve svých bytech nevydali policistům dokumenty klientů - mimo jiné i údajného šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny. ČTK o tom informovala mluvčí České advokátní komory (ČAK) Iva Chaloupková. Rozhodnutí soudu ČTK potvrdil náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár. Profesní organizace měla původně zaplatit 40.000 korun. Ve stížnosti se bránila tím, že vydat dokumenty jí neumožňuje zákon.

Spor mezi žalobci a advokáty se týká lednových domovních prohlídek v bytech advokátů zlínského podnikatele Březiny. K prohlídkám žalobci přibrali zástupce ČAK, který policistům nepovolil nahlížet do advokátních spisů a dokumenty zapečetil.

Podle Komára se otázka přístupu do spisů v místě bydliště advokáta dostala poté až na stůl krajského soudu. Ten podle něj uvedl, že místo bydliště nemá advokát zapsán jako místo výkonu. V takovém případě pak při prohlídce nebyla a není nutná přítomnost zástupce ČAK, kterou jinak zákon vyžaduje. "Vázáni tímto právním názorem jsme požádali ČAK o vydání věci s tím, že jejich režim nebyl podle krajského soudu na místě," řekl Komár. Protože advokáti odmítli spisy vydat, olomoučtí žalobci následně uložili komoře dvě pořádkové pokuty po 20.000 korunách.

ČAK s tímto názorem nesouhlasilo. "Advokát je advokátem na jakémkoliv místě. Klienty přece přijímá i doma, jejich spisy nosí po ulici," argumentuje Chaloupková. Komora si proto proti uloženým pokutám podala stížnosti, kterým olomoucký vrchní soud vyhověl. "Výslovně uvedl, že advokát jakožto osoba s volnou pracovní dobou vykonává advokacii v různé formě i v místě svého bydliště," doplnila mluvčí.

Podle Komára olomoucký vrchní soud svým rozhodnutím zaujal zásadní právní stanovisko, které je totožné s jejich původním názorem. Za šťastné jej však nepovažuje. "Tento režim není dobrý ani pro advokáty, ani pro nás. Bylo by vhodné, aby došlo k legislativní změně," doplnil Komár. Dodal, že výsledkem sporu je to, že věci, které by mohly přispět k objasnění trestné činnosti, vydány nebyly a zřejmě se už vrátily advokátům.

Případ souvisí s velkým lednovým policejním zásahem na desítkách míst Moravy, kdy bylo obviněno 15 lidí. Podle žalobců mohla takzvaná lihová mafie na nezdaněném lihu ošidit stát nejméně o tři miliardy korun. Její údajný šéf Radek Březina z vazební cely policistovi nabídl desetimilionový úplatek a snažil se ovlivňovat svědky. Podplatit prý chtěl i státního zástupce i soudce. Žalobci už dříve naznačili, že by mohli být obviněni i advokáti údajného bosse Radka Březiny za údajné vynášení vzkazů z vazby týkající se například ovlivňování svědků. Státní zástupce Petr Šereda však dnes ČTK řekl, že žádné takové obvinění dosud nepadlo.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi