Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti – nový cíl policejní zvůle

15.5.2014, Reflex, str. 31, Dušan Šrámek

Metody policejního státu se promítají i do vztahu státní moci k advokacii. Množí se případy, kdy POLICISTÉ VPADNOU DO ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘE pod záminkou obstarání důkazů k nějaké konkrétní kauze. Místo toho však seberou všechno, na co narazí a co by se jim mohlo někdy třeba hodit. Situace dospěla tak daleko, že mezi advokáty vznikl nedávno Výbor zákonné mlčenlivosti advokátů, který se zabývá právě těmito excesy.
JESTLIŽE JEŠTĚ v roce 2012 se daly policejní prohlídky v advokátních kancelářích spočítat na prstech jedné ruky, od loňska jako by se s nimi roztrhl pytel. Za minulý rok jich bylo již dvacet sedm a situace se rozhodně nelepší. Ba naopak. O tom svědčí i fakt, že v letošním roce do konce dubna proběhlo již dalších dvanáct domovních prohlídek.
„Málokterá domovní prohlídka prostor, kde je vykonávána advokacie, přitom končí tím, že orgány činné v trestním řízení nechtějí nahlížet do klientských spisů,“ řekla nedávno tisková mluvčí České advokátní komory (ČAK) Iva Chaloupková serveru Česká justice.
U každé prohlídky advokátních kanceláří musí být ze zákona přítomen zástupce advokátní komory, a ten na místě buď s vydáním dokumentů souhlasí (týkají se kauzy, kterou orgány činné v trestním řízení vyšetřují a je specifi kována v příkazu k domovní prohlídce), či nesouhlasí.
V případě nesouhlasu převeze zástupce komory zapečetěné dokumenty na půdu ČAK. Orgány činné v trestním řízení se mohou obrátit na soud, aby nařídil jejich vydání. Pokud tak soud učiní, zapečetěné materiály se jim vydají. V opačném případě se vracejí advokátům.
Podle zákona by měl policejní orgán konkrétně označit věc, kterou potřebuje jako důkaz, a teprve poté, co mu není vydána, přikročit k domovní prohlídce. To ale policisté nerespektují. Vtrhnou do advokátní kanceláře, odkud si odnesou všechno, co jim padne pod ruku. V advokátské hantýrce se tomu říká pytlování.
„Postup, jenž se děje nyní, vypadá tak, že se vnikne do advokátní kanceláře, kde se pytluje, kde se berou klientské spisy všech klientů, tyto pytle se potom rozpečeťují a hledá se to, co by tam možná mohlo být, ale i cokoli, co by mohlo být zajímavé,“ kritizuje současnou praxi advokát Marek Nespala. Není divu, že z dvaceti sedmi loňských případů nedal zástupce ČAK souhlas s odebráním věci v celkem sedmnácti případech.
Policie a státní zastupitelství ale mají i jiné metody, jak zákon obcházet. Jistou advokátku policie za držela přímo v jednací síni a materiály, které potřebovala, jí sebrala v rámci osobní prohlídky. Státní zástupce to následně okecal tím, že se nikde v trestním řádu nedočetl, že by taková prohlídka byla prohlídkou jiných prostor, takže u ní nemusel být zástupce komory.
Jindy si policisté pro změnu vymyslí jakoukoli záminku, jen aby dostali od soudce povolení. „Vtrhli k nám s tím, že hledají zbraně, peníze z trestné činnosti a nějaké dokumenty. Nakoukli ale jenom do trezoru a pak je už zajímaly pouze kódy a přístupová hesla k počítačům, což jsme odmítli,“ říká advokát jedné z prestižních kanceláří, jež se věnuje i politicky citlivým případům. „Jednoznačně šlo o snahu nás šikanovat a zastrašit,“ dodává.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi