Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Policie se chystá i na soudce, varuje Nečas

19.5.2014, Právo, str. 2

Policie se nejdříve pokusila zastrašit politiky, nyní se chystá na advokáty a soudce, řekl v rozhovoru pro server Echo24 expremiér Petr Nečas (ODS), kterého žaloba obvinila z uplácení bývalých poslanců za ODS.
„Po zastrašení politiků bude potřeba zastrašit advokáty. (...) Další na řadě budou soudci. Jsem přesvědčen, že přijde snaha udělat exemplární případy z několika soudců, kteří nebudou rozhodovat podle návrhů příslušného prokurátora nebo nedej bože nedají povolení k odposlechu, k domovní prohlídce nebo vazbě,“ uvedl v rozhovoru Nečas.

„Bavili jsme se všichni se všemi“
Podle jeho informací se už nyní dramaticky zvyšuje počet pokusů o kriminalizaci advokátů a prohlídek jejich kanceláří. Zatímco v roce 2012 bylo takových případů podle Nečase 12, loni jich bylo 25 a letos do konce března 15.
Lobbistu Ivo Rittiga žalobci podezírají, že poskytl pro exposlance za ODS úplatek. Má tomu nasvědčovat čilá esemesková komunikace mezi Nečasovou spolupracovnicí Janou Nagyovou a Rittigem z loňského podzimu.
„V době vrcholící vnitrostranické krize a před kongresem řádově narostla komunikace všech nás prakticky s kýmkoliv, kdo se nějak ochomýtal kolem ODS,“ vysvětluje to Nečas.
U jeho ženy našla policie při domovní prohlídce také dokumenty týkající se veřejných zakázek. U totožných zakázek se objevovaly rozdílné varianty a ceny.
Nečas tvrdí, že materiály Nagyová pouze obdržela a chystala předat jemu.
„To byly informace, které já jsem sbíral a chtěl mít. Já jsem se u všech resortů snažil mít přehled o co největším počtu zakázek,“ uvedl expremiér.

Kauzu odstartovali tři bývalí poslanci ODS
Kauzu odstartovali tři bývalí poslanci za ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, když se v roce 2012 vzdali svých mandátů a umožnili tak schválení daňového balíčku, se kterým Nečasova vláda spojila svou existenci.
U Fuksy policie zajistila 1,7 miliónu korun, jejichž původ prý uspokojivě nevysvětlil.
„Teď začnou zastrašovat soudce. Například odposlouchávají a sledují toho, co zarazil stíhání exposlanců,“ napsal souběžně na svém Twitteru lobbista Ivo Rittig, kterého žaloba podezírá, že poskytl pro tři exposlance za ODS úplatek.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi