Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Prokurátorská finta nevyšla

19.5.2014, Euro, str. 9

Vrchní soud v Olomouci potvrdil právo advokáta nevydat materiály vztahující se k obhajobě jeho klienta. Česká advokátní komora tak nebude platit pokutu, kterou jí udělilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, když odmítla vydat materiály pocházející z domovních prohlídek u advokáta ve vztahu k případu lihové mafie Radka Březiny. Policie si došla do bytů pro listiny a datové nosiče s tím, že podle názoru žalobců na to má právo. Olomoučtí žalobci dokonce advokátní komoře udělili dvě pokuty po 20 tisících korunách za to, že její zástupce na místě listiny a datové nosiče odmítl vydat.
K tomuto kroku sáhly orgány činné v trestním řízení snad vůbec poprvé v novodobé české historii.
Vydání materiálů policii by ale bylo v rozporu se zákonem. Což Vrchní soud v Olomouci potvrdil a naopak označil způsob vymáhání materiálů z prohlídky v bytě advokáta ze strany prokuratury v Olomouci za nezákonný. „Ochranu zde nepožívá konkrétní advokát, ale listiny a nosiče, na které se vztahuje povinnost mlčenlivosti, odvíjející se od smlouvy uzavřené mezi klientem a advokátem v rámci poskytování právní pomoci,“ stojí v odůvodnění rozsudku.
Policie podle soudu nemůže nutit zástupce advokátní komory tyto materiály policii vydat. Ty advokátní komora zapečetí a o možném předání rozhodne až soud, na který se policie obrátí. Pokud to soud odmítne, jsou materiály vráceny advokátovi. Finta, jak si obstarat možné důkazní materiály, zkrátka lidem Iva Ištvana neprošla.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi