Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

„Ministryně chce, abych odešla,“ přiznala poprvé Marvanová

30.5.2014, Mladá fronta DNES, str. 2, Jana Blažková

Na šéfku spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO) tlačí podle náměstkyně Hany Marvanové lobby, jež nechce změny v soudnictví. „Ministryně si přeje, abych odešla,“ prozradila v rozhovoru.


* Ministryně Válková tlačí na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, aby vás z ministerstva do soboty stáhl. Víte, jak se zachová?

Je pravda, že jsem slyšela ve středu od paní ministryně, že si přeje, abych skončila. Od hnutí ANO, za které jsem nominovaná, to potvrzené nemám.


* Jak to odůvodnila?

Mám pocit, že si ty skutečné důvody nechala pro sebe.


* O vašich sporech se spekuluje už delší dobu. V čem tkví problém?

Nejde o osobní spor. Je ale pravda, že se mezi námi objevil problém už v únoru v souvislosti s vypsáním výběrového řízení na funkce předsedů dvou krajských soudů, a to v Brně a Ústí nad Labem. Já to pochopila tak, že jsou v justici určití lidé, kteří si nepřejí zásadnější změny ve fungování soudů. A právě předsedové krajských soudů, kterých je v Česku osm, jsou klíčovými funkcionáři v justici. Má-li se něco změnit, musí se začít u nich. Někteří lidé mají zřejmě obavy ze změn, které v justici už dlouho prosazuji.


* Obě ta výběrová řízení, kterým jste předsedala, vyhráli soudci, kteří nebyli místní. Ústečtí soudci pak sepsali petici, ve které odmítají, aby jim tam přišel někdo zvenčí. Narážíte na toto?

Ano. Já jsem předsedala pětičlenné komisi, která byla jmenována paní ministryní, a dbala jsem na to, aby ta výběrová řízení byla otevřená pro všechny uchazeče, ať jsou z toho daného soudu, či odjinud. Každý člen komise hodnotil tyto uchazeče samostatně. Podle mého názoru vyhráli v obou případech uchazeči, kteří byli nejlepší. Transparentní výběrová řízení na obsazení funkcí jsou velmi důležitá. Tak, aby v justici nefungoval systém z minulosti, kdy tam ti soudní funkcionáři byli napořád, což vedlo k zapouzdření a neřešení problémů, které u těch soudů jsou. Právě na Krajských soudech v Brně a Ústí nad Labem, o které nyní jde, se i podle zpráv Bezpečnostní informační služby soustřeďují největší problémy související s podezřelými konkurzy.


* U výběrového řízení na předsedu soudu v Ústí nad Labem, kde soudci protestují, paní ministryně zatím nerozhodla, zda bude doporučení komise respektovat. Je to v pořádku?

Já k tomu v tuto chvíli nemám informace. Trochu se však obávám, a svědčí o tom i ta petice, že tady je vyvíjen tlak na ministryni spravedlnosti, aby to nerespektovala. Tuto petici mohou iniciovat právě lidé, kteří si ty změny v justici nepřejí. Je na paní ministryni, zda tlaku podlehne, či ne.


* Vedete jednání o té situaci s Andrejem Babišem?

Respektuji, že se v ANO situace řeší, a v tuto chvíli nemám informaci, že je třeba, abych odešla. Pokud tuto informaci z hnutí ANO dostanu, budu to respektovat. Mrzelo by mě však, kdybych nemohla dokončit řadu věcí, které mám již rozpracované a které jsou v souladu s programovým prohlášením vlády. Asi nejdál je reforma exekucí, kde jsem předložila koncepci, jak by se měly humanizovat, ukončit byznys s dluhy a posílit dohled nad exekutory. To by mě mrzelo, kdybych nemohla uskutečnit.


* V této věci jste zajedno s ministryní, či ne?

Řeknu to jinak. Když jsem přišla na ministerstvo a začali jsme o změně exekucí a o snížení odměn advokátům při vymáhání bagatelních pohledávek diskutovat, bylo pro mě velmi zajímavé zjištění, že je legislativa ministerstva pod tak velkým vlivem skupin, které si snížení odměn nepřejí. Zřejmě právě kvůli odporu těch úřadů se politikům tak často nedaří prosadit změny, které slíbili voličům. Ti úředníci jsou pod vlivem zájmových skupin. Tady na Ministerstvu spravedlnosti měla za minulé vlády velký vliv advokátní a exekutorská komora a s jinými skupinami se tady nediskutovalo. Narazila jsem na velký odpor v legislativním odboru. Ale jsou tu samozřejmě i legislativci, kteří pracují dobře.


* Přišla jste do vlády jako představitelka Veřejnosti proti korupci, což je aktivistické sdružení. A nejste sama. Z neziskového sektoru vás do významných pozic přišlo víc. Nejste teď zklamaní z toho, že se některé věci nedaří prosadit?

Jestli jsem zklamaná, tak z jediné věci. Prosazuji naprosto přesně program této vlády v bodech, které se týkají například exekucí, reformy znalců a podobně. Očekávala bych pro tyto kroky podporu. Brala jsem to tak, že když se vláda na těchto bodech shodla, že je chce. To byl také důvod, proč jsem přišla pomáhat. Lidé žádají posílení vymahatelnosti práva a to je i můj cíl, jinak bych tady nebyla.


* Budete kandidovat za hnutí ANO do senátu, jak se spekuluje?

Teď se žádnými jinými pozicemi nezabývám. Tyto spekulace, které vypadají, že se pro mě hledá jiné místo, abych uvolnila to na spravedlnosti, odmítám. Toto neřeším, ničím svůj odchod nepodmiňuji, protože handlování s funkcemi je mi z duše protivné.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi