Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Obhájci brojí proti žalobcům

9.6.2014, Lidové noviny, str. 15, Jaroslav Kramer

Sedm předních trestních advokátů zakládá uskupení pro boj proti zvůli a chybám státních zástupců.

Sokol, Nespala, Trojan, Gřivna, Toman, Seifert a Vlk. Sedmi advokátům, kteří patří k české špičce mezi obhájci, prý došla trpělivost. Tvrdí, že se množí případy nezákonného postupu státních zástupců. Na začátku května proto založili Unii obhájců České republiky a LN znají detaily.
Dle těchto advokátů někteří státní zástupci dělají hrubé chyby, ztratili kontrolu a chovají se, jako by jim bylo vše dovoleno. „Nechceme jít proti celému mechanismu. Jen nám vadí, že tu jsou státní zástupci, kteří mohou zcela beztrestně dělat chyby,“ řekl LN Tomáš Sokol. Od žalobců prý v takových případech nepřichází ani omluva.
To v minulosti kritizovala například současná ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Pardon od státu za svou nezákonnou vazbu musela získat až soudní cestou. „Pro mě je absolutně nejdůležitější, že se mi stát bude muset omluvit za to, co mi udělal, protože mě nekonečně urazil. Myslím, že šlo především o čest, lidskou důstojnost a úctu k člověku,“ řekla před třemi lety Jourová. Právě podobné případy mají být dle zjištění LN v hledáčku nové Unie obhájců.
Elitní prezidium Vznik unie má na svědomí sedm výrazných českých obhájců v čele s Lukášem Trojanem a Tomášem Sokolem, který je podle rejstříku jejím prezidentem. Trojan je viceprezidentem, spolu s Tomášem Gřivnou. Sokol zastupoval exministryni Vlastu Parkanovou, bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, podnikatele Radovana Krejčíře či sbormistra Bohumila Kulínského.
Viceprezident Gřivna zastupuje v kauze Nagyová bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksu a v kauze fotovoltaických elektráren předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou. Je též členem rekodifikační komise pro trestní řád.
Jiní dva zakladatelé unie patří také mezi mediálně známé obhájce. Petr Toman a Filip Seifert obhajují Romana Bočka v kauze Nagyová nebo pražského exprimátora Bohuslava Svobodu v kauze Opencard. Toman také zastupoval Česko ve sporu s majiteli domů u Evropského soudu pro lidská práva. Stál také za hromadnými žalobami proti úvěrovým poplatkům a obhajoval bývalého ředitele Vězeňské služby Luďka Kulu, který byl stíhán za nákup objektu bývalého kláštera ve Vidnavě na Jesenicku.
I další dva členové prezidia unie zastupují klienty v kauze Nagyová, konkrétně bývalé poslance ODS. Marek Nespala je obhájcem Petra Tluchoře, Lukáš Trojan pak Marka Šnajdra. Nespala se loni zviditelnil zastupováním exprezidenta Václava Klause v řízení o žalobě pro velezradu, Trojan zase v minulosti hájil v případu daňových úniků šéfa developerské společnosti Central Group Aleše Novotného. Skupinu zakladatelů uzavírá Václav Vlk, který zastupoval třeba bývalého šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala.
Podpora advokátní komory Vznik unie oficiálně posvětila Česká advokátní komora a chce s ní spolupracovat. „Unie obhájců jako spolek si klade za cíl reagovat na specificky negativní jevy ve společnosti, které spočívají v bezdůvodné kriminalizaci a zneužívání trestního práva s možným politickým přesahem a celoobčanským rámcem,“ řekl LN předseda komory Martin Vychopeň. Adodal: „Oblast její zamýšlené činnosti přesahuje účel, pro který byla Česká advokátní komora zřízena a přesahuje i její zákonem vymezenou pravomoc.“
Podle stanov unie, které LN získaly ze spolkového rejstříku, chtějí advokáti upozorňovat na případy nezákonnosti v trestním řízení anebo připravovat stanoviska k legislativě. Konkrétní plánované kroky ale zástupci unie komentovat nechtěli s tím, že je oficiálně představí až na tiskové konferenci.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi