Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Konkurzní mafie? Stát našel možné řešení

16.6.2014, Mladá fronta DNES, str. 1, Pavel P. Novotný, Jan Sůra

Ministerstvo spravedlnosti zareagovalo na stížnosti týkající se zmanipulovaných konkurzů na firmy v dluzích. Chce, aby soudce a konkurzní správce vybíral počítač.

PRAHA Insolvenční řízení firem v Česku v režii konkurzní mafie? Podle některých podnikatelů to tak chodí. Do řízení úpadku firem se minulý týden opřel Pavel Juříček, někdejší podnikatel roku, majitel skupiny Brano a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Sám sebe označil za oběť tohoto systému. A zdá se, že jeho případ přispěl k tomu, že se potíže začnou řešit. To, zda v Česku skutečně existuje organizovaný systém zmanipulovaných konkurzů, si lidé z oboru netroufají hodnotit. Všichni se však shodnou – problémy tu jsou.
Příběhy mají podobný scénář. Firma se dostane do problémů, nemá peníze na splátky svým věřitelům a zamíří do insolvence.
Začnou se kupit pohledávky, vznik některých je přitom nejasný a jejich oprávněnost sporná. Osud firmy a posouzení jednotlivých pohledávek je pak v rukou soudce a přiděleného insolvenčního správce. Ti však podle kritiků někdy nehrají ve prospěch všech věřitelů, nýbrž sledují zájmy vyvolených.
Problémů už si všimlo také Ministerstvo spravedlnosti a chystá ostřejší pravidla. Zaměřilo se zejména na nominace soudců a insolvenčních správců k jednotlivým případům. „Budeme chtít zavést elektronický automatický výběr postavený na úplné nahodilosti. Cílem je rozbít některé, řekněme, ustálené dvojice,“ vysvětluje Pelikán.
Podle něj ministerstvo také zpřísní dohled nad výkony soudců.
Trochu rezervovaně se na tento krok dívá přední odborník na insolvenční právo Bohumil Havel. „Jedna věc je generování jmen, jiná je jejich odbornost. Osobně proti automatizovanému výběru správců nejsem, budou-li všichni stejně zdatní, což nejsou,“ řekl.
Insolvenční správci o problémech vědí. „Nejde o systém, ale o problém některých jednotlivců. Sami teď podáváme stížnost na práci jednoho soudu, který z našeho pohledu zcela ignoruje zákon,“ říká Michal Žižlavský, předseda rady expertů Asociace insolvenčních správců.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi