Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Unie obhájců chce znát jméno obhájce, který dal médiím odposlechy

17.6.2014, Zpravodajství ČTK

Praha 17. června (ČTK) - Unie obhájců ČR žádá olomoucké vrchní státní zastupitelství, aby jmenovalo obhájce, který údajně dal médiím odposlechy v tzv. kauze Nagyová. Jméno by mělo oznámit i České advokátní komoře, v opačném případě by mělo respektovat povinnost zdržet se nepřiměřené veřejné kritiky jiných úředních osob. ČTK to dnes sdělila unie, která tak reagovala na nedávné prohlášení náměstka olomouckého státního zástupce Pavla Komára.

Komár v neděli v České televizi řekl, že zastupitelství má jednoznačný důkaz o tom, že odposlechy v případu údajného zneužívání Vojenského zpravodajství předal konkrétnímu novináři jeden z obhájců. O jaký důkaz jde a který z obhájců materiály novináři poskytl, ale odmítl říci.

"Takto závažné obvinění není možné veřejně prezentovat v neurčité podobě, a paušálně tak napadat celý advokátní stav či skupinu obhájců v jedné trestní věci," uvedla ve svém tiskovém prohlášení Unie obhájců. Současně vyzvala státní zastupitelství, aby svá obvinění konkretizovalo.

Odposlechy v případu bývalé šéfky expremiérovy kanceláře Jany Nagyové, nyní Nečasové se v médiích objevily před třemi týdny. Terčem kritiky se stalo to, že byly publikovány i intimní pasáže včetně důvěrných oslovení mezi bývalým předsedou vlády Nečasem a jeho současnou manželkou.

Nečasová je podle státního zastupitelství průsečíkem několika případů. Na stopu se jí údajně dostali při prověřování spojení justice, podnikatelů a lobbistů. Podle státního zastupitelství například zneužila v roce 2012 Vojenské zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Čelí také podezření, že se podílela na vynášení informací z BIS.

Mezi zakladateli Unie obhájců jsou i advokáti obviněných v kauze Nagyová.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi