Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Losovat soudce nestačí!

20.6.2014, Lidové noviny, str. 10 , István Léko

Slušný český podnikatel, který se jednou dostane do spárů insolvenční mafie, se může připravit na několikaletý boj o svoji firmu. Psychicky vyčerpávající a finančně náročné spory většinou končí ztrátou majetku. Organizovaný zločin, který zneužívá zákony, pracuje v dokonalém systému, kam patří advokáti, notáři, soudci a insolvenční správci. Právníci mafiánů si tykají se „svými“ soudci a díky stupidně udělanému rozvrhu práce předsedů krajských soudů advokáti dávno předem vědí, kam odstěhovat sídlo dlužníka, aby na konkrétního soudce připadla jejich kauza.
Insolvenčních gangů je v České republice pouze pár, ale jejich síla je tak obrovská, že v zemi těžce najdete soud, který není již ve větší či menší míře infikován. Insolvenční právo u nás funguje spíš jako cesta obohacení všehoschopných lidí. Stačí se podívat na průměrný výnos z insolvenčních řízení pro věřitele. Něco kolem tří procent! To je katastrofa této ekonomiky.
LN v posledních měsících sledují významné insolvenční kauzy, ať se týkají padlých kampeliček, středně velkých průmyslových podniků, nebo otřesného případu Via Chem Group. Do nebe volající je i kauza Pavla Juříčka, majitele firmy Brano, který v manipulované insolvenci přišel téměř o čtvrt miliardy korun. Právě jeho případ donutil ministerstvo spravedlnosti k činům. Jak napsala MF DNES, resort chce, aby soudce a insolvenční správce vybíral losující počítač. „Cílem je rozbít některé řekněme ustálené dvojice soudců a správců,“ prohlásil náměstek Robert Pelikán. Ano, radujme se, že někdo konečně koná, avšak losování nestačí. Tato systémová porucha – nejspíše zcela záměrná, neboť se hodí velkým šíbrům této země – se musí řešit komplexně.
Například kauza Via Chem Group by dopadla špatně i s oním počítačem. Na Krajském soudu v Českých Budějovicích je totiž jen jeden soudce–Miroslav Veselý, který se zabývá reorganizacemi, což je jeden ze způsobů řešení úpadku. A tento soud získáte tak, že nějaký čas před insolvencí, aby to nebylo nápadné, přesunete sídlo dlužníka do Českých Budějovic, což se v případě Via Chem Group také stalo.
I kdyby počítač vybral slušného správce, věřitelé ho na své schůzi odvolají a dosadí si tam „svého“. A v reorganizaci nelze popírat pohledávky jinými věřiteli, a tak si dlužník naseká fiktivních závazků s kamarády, kolik potřebuje na zisk většiny při hlasování. Poctivý správce sice může popřít fiktivní pohledávky, takže tito „věřitelé“ na schůzi nemusí mít hlasovací právo. Jenže oni soud o hlasovací právo přesto požádají. Sice si vyslechnou poučení, že pokud se v budoucnu zjistí, že pohledávka neexistuje a že prosadili svůj zájem neoprávněně, mohou být finančně postiženi, vůbec jim to ale nevadí. Jsou to v drtivé většině případů off-shorové firmy, kterým může český soud účtovat, co chcete. Nikdy nic nedostane! Proto dlužník dokáže tak snadno manipulovat s řízením.
Podobných zlořádů je více. Takže počítač nestačí. Předchozí zákon o konkurzu a vyrovnání byl sice kritizován, ale byl lepší než současný insolvenční zmetek. Paní ministryně Válková by si měla sednout s praktiky, kteří mají zájem insolvenční řízení změnit k lepšímu. Dnes to je hrůza a zlatý důl pro mafii.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi