Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Dienstbierův lék pro chudé: stát je oddluží

21.6.2014, Mladá fronta DNES, Petr Holub

Rok od protiromských nepokojů na českobudějovickém sídlišti Máj projedná vláda ambiciózní plán, jak umožnit sociálně slabým přiblížit se k většinové společnosti. Jedním z hlavních bodů je oddlužení nejchudších.
Plán počítá s tím, že v první řadě bude změněn insolvenční zákon. Ten sice už dnes umožňuje oddlužit občany, kteří zaručí, že budou věřitelům splácet pět let a uhradí aspoň třicet procent dluhů, ale nyní by měli nově dostat šanci na oddlužení i lidé, jejichž příjmy nezaručují, aby během pěti let třetinu svého dluhu splatili.
„Jde o to pomoci každému, kdo si sám neumí poradit s chudobou. Nejde jen o vyloučené romské lokality, stále častěji sem spadají i senioři a rodiny, které žijí z jednoho platu,“ řekl MF DNES ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier (ČSSD).
S plánem, který vypracoval tým expertů, se příští středu seznámí vláda.

Ministr má plán pomoci chudým, oddluží je
Jiří Dienstbier věří, že ho společnost podpoří. „Jsme solidární národ, musí být však jasné, na co peníze jdou,“ říká.
Podle nynějšího insolvenčního zákona umožnil soud oddlužení 20 tisícům občanů, ale podle Dienstbierovy náměstkyně Kateřiny Valachové by měl nově vyjít vstříc právě nejchudším.
Zadluženým lidem bez jakýchkoli příjmů nabídne také několik měsíců čas, aby si našli možnost trvalejšího výdělku.
Vedle toho navrhují experti zavést dohled nad agenturami, které sice nabízejí zařídit oddlužení, avšak účtují si za to částky v řádu desítek tisíc a dlužníkům spíše škodí.
Dlužníci, kteří už čelí exekuci, dostanou nadto možnost založit „exekučně nepostižitelný účet“.
To znamená, že exekutoři na rozdíl od dnešního stavu nebudou moci zabavit nejen zákonem povolenou část mzdy, ale také obstavit bankovní účet, kam došly zbylé peníze. „To je dvojí postižení téhož příjmu a dlužník ztrácí motivaci legálně pracovat,“ upozorňuje nově zpracovaný materiál navazující na plán, který po nepokojích ve Šluknovském výběžku sepsal v roce 2010 pro kabinet Jana Fischera sociolog Ivan Gabal.
Vedle oddlužení by se měly změnit i sociální zákony. Stát zasáhne proti černé práci a zároveň nabídne dotovaná pracovní místa. V první řadě znovu zavede placené veřejné práce.
Ministr Dienstbier slibuje, že stát tentokrát podle plánu konečně zasáhne. Bude prý mít na něj i peníze, protože nebudou třeba žádné nové rozpočtové prostředky. V minulých letech totiž rychle rostly sociální výdaje, jen například za dávky v hmotné nouzi stát zaplatil přes deset miliard, dvakrát víc než v roce 2012. Tato částka zůstane stejná, peníze chce vláda dostat k opravdu sociálně potřebným, zatímco dnes je stále inkasují například majitelé ubytoven, kde chudí, nezaměstnaní a vesměs zadlužení lidé bydlí. Právě toto zneužívání sociálních dávek má podle plánu předloženého vládě zabránit zavedení standardů kvality u bytů pro chudé rodiny.
Ministr Dienstbier je přesvědčen, že většina občanů vládní plán pomoci chudým rodinám podpoří. „Z průzkumů vychází, že jsme solidární národ. Musí být však jasné, na co peníze jdou a jaký budou mít efekt,“ vysvětluje své záměry ministr.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi