Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nový seriál o odpovědnosti právníků

4.8.2014, Lidové noviny, str. 14, Kristián Léko

Za zhruba čtvrtrok obnovené existence této rubriky jsme se několikrát dotkli témat spojených s právnickými profesemi. Dnešní „doba dluhová“ dostala do popředí mediálního zájmu exekutory, údajně bezohledné a nenasytné. Hovoří se o zavedení teritoriality či zpřísnění dohledu nad touto profesí. Přerovský exekutor Tomáš Vrána ale v rozhovoru pro LN (14. 4.) hovoří jinak: „Exekutorský stav je dnes kontrolovaný jako žádný jiný právnický stav.“ Věnovali jsme se i tématumobiliárních exekucí, kde se v textu Daniela Hůleho objevila slova jako „dlužní otroci“ či „exekutorské výpalné“.
V květnu se zase naplno rozhořel spor o to, zda je přijatelné, že státní zastupitelství „loví důkazy“ u advokátů. Ti osočovali žalobce z porušování advokátské mlčenlivosti – Martin Vychopeň a Tomáš Sokol i na stránkách LN. Z druhé strany zase zněly hlasy o ukrývání závažných důkazů v kancelářích a domovech advokátů. „Mlčenlivost není absolutní. Pokud se advokát podílí na trestné činnosti svého klienta, pak mu zákon žádnou imunitu neposkytuje,“ řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v rozhovoru pro LN (26. 5.).
Bývalý předseda Soudcovské unie a čerstvý soudce Ústavního soudu Tomáš Lichovník pak minulý týden v této rubrice uvedl, že „jakmile se někdo stane soudcem, lze se ho zbavit jen velmi těžko“.
Proto jsme se rozhodli tímto číslem odstartovat seriál, který by důkladně prozkoumal odpovědnost jednotlivých právnických profesí. Jak těch tradičních – soudců, advokátů, notářů a státních zástupců –, tak novějších, tedy exekutorů a insolvenčních správců. Tématem čtenáře provede i odbornice na civilní proces a právnické profese docentka Alena Macková z katedry občanského práva pražské právnické fakulty.
Dnes začínáme obecným textem o rolích a úkolech právnických profesí v České republice. Následně budeme v dvoutýdenním cyklu pokračovat jednotlivými profesemi.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi