Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Jen klid, malé dluhy se vymáhat budou

11.8.2014, Hospodářské noviny, str. 8, Tomáš Němeček

Nevypadla v pátečních Hospodářských novinách z hlavního titulku nějaká slova? Neměl znít spíš „Malé dluhy se nebudou vymáhat prostřednictvím advokátních továrníků, kteří se nezvednou z křesla za méně než pět litrů“?
Něco o tom vím, vymáhání malých dluhů je část mé práce v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Máme nejtěžší dlužníky v zemi. Černí pasažéři nebo klienti operátorů jsou oproti nim zdraví lidé, kteří mají pravidelný příjem i stálou adresu – tomu říkáte problém? Minulá politická většina nám nařídila vybírat od pacientů regulační poplatky; nynější většina prosadila jejich zrušení (čímž se mimochodem podíl obsazených lůžek v naší nemocnici skokem zvýšil na 97 %). Ale obě většiny trvají na tom, že jako státní nemocnice musíme tyto pohledávky nad 1000 korun dodnes vymáhat – jinak porušíme zákon o majetku státu. Když jsem proto před rokem nastoupil, rozhodnutí č. 1 bylo: Neprodáme naše pacienty vymahačským agenturám ani na ně nenajmeme advokáty.
Zrovna nedávno moje kolegyně počítala naši úspěšnost. Z poslední várky 200 převzatých pohledávek jsme 9 vymohli zcela, u 36 jsme sjednali dodržovaný splátkový kalendář. V červenci jsme s pomocí českého honorárního konzula v Monaku doručili obsílku jednomu rezidentovi, který zapomněl, že už nemá v Česku zdravotní pojištění (bylo to 1400 korun, už je to zaplaceno, díky).
HN citují odhad Ernst & Young, že „drobné pohledávky nebudou věřitelé řešit, ale odepisovat“. Asi jak kdo, data tomu zatím nenasvědčují. Náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán v DVTV.cz (24. července) ukázal přesvědčivý graf, podle něhož počet návrhů na platební rozkaz po červencovém snížení advokátských odměn neklesl.
HN uzavírají, že „dnes si věřitelé mohou účtovat u jednoduchých žalob maximálně 900 korun“. To ale myslí odměnu pro advokáta. My si za svou práci můžeme účtovat přesně 0 Kč. Ve sněmovně je teď přes léto zaparkována ve druhém čtení elegantní novela občanského soudního řádu, která by ulehčila dlužníkům a prospěla věřitelům (utrpěli by jen vymahači a advokátní továrníci): věřitel by získal nárok na paušální odměnu 600–900 korun, která dnes přísluší jen advokátům. Můj osobní rekord je dvacet žalob za den, takže naší nemocnici bych vydělal nárok na 12–18 tisíc korun.
Pro advokáty je to prý málo, ale jak říká Sherlock Holmes v povídce Škola v Priory – jsem skromný člověk. Nám by to stačilo.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi