Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Klokánky, dědictví, plné moci. Válka o zákoník se vrací

12.8.2014, Mladá fronta DNES, str. 5, Jan Novotný

Nový občanský zákoník, který vznikal patnáct let, se zřejmě znovu podstatně změní. Ministerstvo spravedlnosti chce přepsat až dvě stě paragrafů. Autoři zákoníku s tím nesouhlasí – v mnoha případech jde o návrat ke starým pořádkům.

PRAHA Školáci Martin a David žili ještě na začátku července v Klokánku v severočeském Brništi. Pak přišlo drama. Z rodinného zařízení je sociální pracovnice odvezly do diagnostického ústavu. I když oba kluci měli původně strávit léto na táboře. To vše kvůli nejasnému výkladu nového občanského zákoníku, který je účinný od ledna.
Teď se přitom bude celý velký kodex soukromého práva, který se připravoval patnáct let, znovu přepisovat.
A to mnohem více, než se čekalo.
Ministerstvo spravedlnosti právě v těchto dnech dokončuje rozsáhlou novelu. Jednou z novinek bude právě prodloužení šestiměsíční lhůty od umístění dítěte do Klokánku, kdy musí soudce o dítěti znovu rozhodnout.
Soud si to v uvedeném případě vyložil tak, že děti musí po půl roce přemístit do ústavu, i když se jim v Klokánku líbilo.
O to, jak přesně bude zákoník od příštího roku vypadat, se však svede ještě velká bitva. Na jejím konci se důležitý zákoník možná znovu podstatně změní.

Balíček první pomoci
Atmosféru, v níž postupně vzniká jeden z nejdůležitějších předpisů, dobře ilustruje příhoda z roku 2010.
Tehdejší advokát Robert Pelikán se chtěl zúčastnit jednání jedné z přípravných komisí. Už tehdy aktivně vystupoval jako odpůrce navrhovaných paragrafů. Pelikán dnes vzpomíná, že před čtyřmi roky ani nebyl vpuštěn do místnosti s odůvodněním, že pro něj nezbyla židle.
Dnes je to on, kdo jako první náměstek ministra spravedlnosti převzal moc nad podobou kodexu. A rozhodl se v něm škrtat mnohem více, než měla v plánu jeho předchůdkyně Hana Marvanová.
Hlavnímu autorovi nynějšího zákoníku Karlu Eliášovi přitom židli také nenabídl. Spolu se svým nejbližším spolupracovníkem a též velkým kritikem zákoníku Petrem Čechem ho vyzvali pouze k písemné oponentuře, kterou Eliáš přijal.
Hlavní tvůrce zákoníku však přesto zůstává k novele velmi kritický. „Vypadá to, jako když se tvoří nové revoluční právo. Není to standardní postup,“ tvrdí Eliáš.
Sám náměstek Pelikán odhaduje, že v první fázi takzvaného „balíčku první pomoci“, se změní až desetina textu. Bez toho, že by novele předcházela analýza jejích dopadů.
„Nebudu se dívat, jak dítě místo na tábor musí kvůli špatnému zákonu do děcáku. A já mu snad mám říkat: Bohužel tam musíš, my si tady nejdřív uděláme nějaké analýzy?“ argumentuje Pelikán.
Kromě nejkřiklavějších problémů včetně Klokánků se novela dotkne prakticky všech oblastí soukromého práva. Změní obecnou úpravu právnických osob, právního jednání, promlčení, dědického a věcného práva i úpravu smluv.
V mnoha věcech půjde o návrat před 1. leden 2014. Například i v tom, že školáci starší patnácti let by podle návrhu znovu mohli uzavírat pracovní smlouvy před ukončením školní docházky. Tak výraznou změnu zákoníku jen několik měsíců poté, co nabyl účinnosti, však kritizuje nejen jeho hlavní autor Karel Eliáš, ale také dva exministři spravedlnosti Jiří Pospíšil a Marie Benešová.
„Dělat tolik změn po půl roce mi přijde unáhlené a populistické. Je to furiantství,“ nechala se slyšet nynější poslankyně za ČSSD Benešová. Z rozsahu „balíčku první pomoci“ není nadšená ani Pelikánova předchůdkyně Hana Marvanová.
„Tak obsáhlou novelu jsem rozhodně neměla v úmyslu předložit. Šít horkou jehlou všechny potíže zákoníku může přinést jen další problémy,“ varuje Marvanová.
Karel Eliáš navíc upozorňuje, že v komisi připravující novelu není dost odborníků na občanské právo. Pelikán výtku přijímá. Ale ujišťuje, že návrh se v příštích týdnech předloží odborníkům k připomínkám.
***
„Vypadá to, jako když se tvoří nové revoluční právo. Není to standardní postup.“ Karel Eliáš autor nynějšího zákoníku

FAKTA Co se má změnit v novém zákoníku Klokánky Prodlouží se šestiměsíční lhůta pro nové rozhodnutí soudu o pobytu dětí v zařízeních přechodné rodinné péče. Svěřenecké fondy Novinka, podle které je možné vyčlenit část svého majetku a svěřit ho správci (majetek v tu chvíli nikomu nepatří), by měla být transparentnější a přísněji evidovaná. Svéprávnost Prodlouží se tříletá přezkumná lhůta při omezení svéprávnosti. V případech, kdy je omezení nevratné, se přezkum úplně zruší. Plné moci Vypadne podmínka sepisovat plnou moc ve formě notářského zápisu tuzemským notářem. Práce nezletilých Pracovní smlouvu by znovu mohly uzavřít děti starší 15 let, i když ještě chodí do školy. Práva rodičů Rodiče už by nemohli mezi 15. a 16. rokem věku dítěte rozvázat jeho pracovní smlouvu. Spolky Občanská sdružení by už nemusela měnit do roku 2016 svůj název na spolek jako dnes. Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi