Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti obměňují počítače i každé dva až tři roky

15.8.2014, Právní rádce, str. 67, Barbora Červenková

Kvalitní počítačové technické zázemí je v současnosti doslova existenční otázkou a základem moderního fungování advokátní kanceláře. I přes rozdíly v provedení si kanceláře zakládají na kvalitních serverech, aktuálních databázích předpisů a hlavně dobrém technickém stavu počítačové výbavy.

Už si nedokážeme představit, že by advokát po schůzce s klientem místo zapnutí laptopu nebo počítače, vytáhl zápisník a začal právní dokumenty připravovat jinak než na počítači. „Bez výpočetní techniky si nedovedu představit fungování moderní advokátní kanceláře. Technika nám umožňuje efektivněji a levněji dělat naši práci,“ říká Tomáš Rychlý, partner Wolf & Theiss. Rychlý také potvrzuje, že je tato oblast v neustálém progresu. „Ve srovnání s mojí předchozí praxí u globálních firem je IT podpora nesrovnatelně lepší.“
Produktem, který advokátskou práci značně usnadní a urychlí, je on-line přístup do kancelářské agendy odjinud. Ten využívá například společnost Deloitte. „Základem je takzvaná inteligentní kancelář, díky které mohou naši kolegové vykonávat veškerou kancelářskou agendu on-line. To znamená, že kolegové mohou plnohodnotně odkudkoliv využívat veškeré programy - ať již zrovna sedí v kanceláři některé z našich poboček, u klienta, anebo kdekoliv jinde v terénu, prostřednictvím běžných počítačů anebo mobilních zařízení, jako je chytrý telefon či tablet,“ popisuje Vladimír Melichar, regionální IT manažer Deloitte Central Europe.
Ekologicky přátelské a pro advokáty praktické mohou být i stále rozšířenější systémy pro správu elektronických dokumentů. Ty jsou využívány za účelem archivace a systematizace dokumentů v kanceláři.
Tam je pak možné se snadněji orientovat. „Šetříme tisk na papír, a zohledňujeme tak dopad našeho podnikání na přírodu,“ vysvětluje Melichar.
Kvalitní technické zázemí musí podléhat pravidelné údržbě, případně obnově. „Kancelářská technika je obměňována dle potřeb, počítače každé dva až tři roky. Serverové řešení je výrazně obnovováno a vylepšováno každý rok,“ vysvětluje Rychlý. Podobně je tomu u Deloitte. Melichar doplňuje, že výměna počítačové techniky podléhá cyklu, který má v režii celé zvláštní IT oddělení.
„To zohledňuje, aby technika stále splňovala požadavky pro používání moderních aplikací a vyvažovala pořizovací cenu nového vybavení, poruchovost a náklady na pozáruční opravy,“ říká.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi