Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Bitva o novelu občanského zákoníku

21.8.2014, Právo, str. 5, Josef Koukal

Boj o novelu občanského zákoníku, který se rodil dvanáct let a účinný je pouhých osm měsíců, nabírá na síle. Ministerstvo spravedlnosti ve středu zveřejnilo na svém webu návrh změn, které nyní mají na stole experti i politici.
Jde o desítky úprav od pouhého vypuštění slova po změnu celých pasáží.

Kdo si staví pomník?
Podle ministerstva spravedlnosti je třeba do kodexu akutně zasáhnout, jeho tvůrci tvrdí, že se žádný problém dosud neprojevil a změny znamenají jen hazard. „Ministr (Jiří) Pospíšil toužil mít svůj pomník,“ tvrdí první náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán s tím, že přijetí zákoníku bylo uspěchané a o chybách se vědělo.
Zmiňuje například časové omezení pobytu opuštěných dětí v takzvaných Klokáncích, tedy ústavech s osobnějším přístupem k péči. Ale také úpravu manipulace opatrovníků s prostředky na účtech svěřených osob nebo automatickou povinnost soudů přezkoumávat každé tři roky osobní situaci osob, jimž byla omezena svéprávnost.
„Připadá mi, že novela vzniká jako jakýsi truc náměstka Pelikána,“ oponuje právník Václav Bednář, který vyučuje občanské právo na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a podílel se po léta na činnosti rekodifikační komise před schválením zákoníku.
„Byl (Pelikán) jedním z desítek či stovek právníků, kteří se vyjadřovali k novému občanskému zákoníku, a ne všechny jeho připomínky byly akceptovány. On si chce skutečně postavit ten pomníček a dokázat, že měl pravdu,“ uvedl pro Právo Bednář. „To by byl hodně malý pomníček,“ brání se náměstek Pelikán. „My občas v některém ustanovení škrtneme slovo nebo přidáme větu. Nevím, jestli takhle vypadá pomník,“ podotýká hlavní legislativec ministerstva.

Tvůrci: Je to předčasné
Jenže kritikou nešetří ani další experti, kteří se na přípravě kodexu v posledních letech podíleli. „Co říkám těm nápadům? Že je to předčasné a neuvážené,“ podotýká další člen rekodifikační komise Petr Tégl. „Postup (ministerstva spravedlnosti) v porovnání s tím, kolik práce se na tvorbu zákoníku vynaložilo, nemá obdoby,“ poznamenal.
Hlavní autor zákoníku Karel Eliáš, jenž má návrhy oponovat, se k plánovaným změnám zatím nechce vyjadřovat. „Nebylo by etické komentovat návrhy před odevzdáním posudku pro ministerstvo spravedlnosti,“ řekl Právu.
Ministerstvo ve středu zveřejnilo pracovní návrh změn v paragrafované podobě na svém webu. „Chceme spustit veřejnou diskusi, což se liší od klasického připomínkového řízení,“ vysvětlil Pelikán. Připomínkami občanů vedenými v on-line diskusích se podle něho budou pracovníci ministerstva zabývat.
Sám prý žádné z plánovaných změn neakcentuje. „Nemám od toho takový odstup, abych mohl říct, co z toho je důležité, nebo co je důležité pro lidi a co pro právníky,“ uvedl pro Právo.
Podle Tégla lze většinu nejasností v zákoníku vyřešit ustálením výkladu v praxi. „Zdůrazňuji: rozumného výkladu. Dokážu si samozřejmě představit spoustu různých výkladů včetně absurdních, které celou úpravu shodí, ale to je otázka přístupu,“ podotkl. „Doposud se ale neprojevil jediný problém, pro který by bylo nutné do zákona legislativně sahat,“ dodal.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi