Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokát: Šabatová překročila pravomoci

9.9.2014, Lidové noviny, str. 3, Michaela Kabátová

PRAHA Překročila jste svoje pravomoci, dočetla se v dopise veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Adresoval jí ho advokát Oldřich Choděra, který se tím vložil do kauzy zákazu nošení muslimských šátků v pražské střední zdravotnické škole. Paradoxně právě ochránkyni lidských práv přisuzuje diskriminaci.
Šabatová začala vyšetřovat, jestli se ředitelka školy Ivanka Kohoutová svým zákazem nedopustila diskriminace. Ředitelku zároveň požádala, aby nikoho o šetření neinformovala až do jeho úplného konce.
Na to ale neměla podle Choděry právo, a proto začal Kohoutovou bezplatně zastupovat. „Takovýto požadavek, byť formulovaný pouze jako žádost, je zcela neslučitelný s výkonem funkce veřejného ochránce práv, neboť ve svých důsledcích v podstatě omezuje právo jiné osoby na svobodu projevu a právo na právní ochranu,“ píše v dopise, který mají LN k dispozici.
Předpokládal prý, že veřejný ochránce bude dodržovat práva všech, nejen toho, kdo si stěžuje. „Dotklo se mě, jakým způsobem ombudsmanka postupuje. Může si provádět šetření, jaká chce, ale nemůže něco nařizovat,“ vysvětlil LN Choděra.
Příliš kategorická Šabatová se nechce ke slovům advokáta Choděry vyjadřovat prostřednictvím médií. Přes mluvčí Ivu Hrazdílkovou pouze vzkázala, že mu odpoví také dopisem.
„Ombudsmanka nikomu nic nenakazovala. Z principu může požádat a to udělala. Je na těch stranách, jestli to budou akceptovat,“ vysvětlila však Hrazdílková.
Ředitelka Kohoutová na stránkách školy potvrzuje, že žádosti vyhověla. S Choděrou ale souhlasí i ústavní právník Aleš Gerloch: „Dal bych v tomto za pravdu, že její postoj byl příliš kategorický. Ombudsmanka nemůže někomu něco ukládat.“
Choděra v dopise také rozvádí, že nesouhlasí ani se samotným závěrem šetření – že muslimky mohou nosit v českých školách šátky.
„Ochránkyně práv dospěla k závěru, že Střední zdravotnická škola nepřímo diskriminovala stěžovatelku, neboť jí na základě neutrálně formulovaného školního řádu zakázala nosit muslimský šátek, který je projevem jejího náboženského přesvědčení navenek,“ stojí v interním dokumentu Šabatové, na který také upozornily LN.
„Diskriminace se domáháte sama“ Podle Choděry ale ombudsmanka nepřihlédla ke všem aspektům případu. „Ve své otázce jste řešila jenom otázku nošení muslimského šátku hidžáb, aniž jste si zřejmě uvědomila, že vaše úvahy by bylo nutné v případě jejich správnosti aplikovat i na veškeré další obdobné projevy chování členů společnosti České republiky,“ myslí si advokát.
Šabatová se podle něho dopustila diskriminace sama, a to té pozitivní, když žádá, aby s muslimskou dívkou bylo zacházeno jinak než s ostatními žákyněmi. Protože podle něho závěr ombudsmanky může poškodit pověst ředitelky, žádá také omluvu za nesprávný úřední postup.
Proti „verdiktu“ Šabatové se postavil i její zástupce Stanislav Křeček. Podle něho má škola právo rozhodnout, jak budou žáci při výuce vypadat. Upozornil ale, že se takto vyjadřuje jako nezávislý právník a nechce zpochybňovat kompetence veřejné ochránkyně.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi