Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti: Nechte zákoník chvíli beze změn

15.9.2014, Hospodářské noviny, str. 3, Marie Bastlová

Čeští advokáti se ještě před rokem stavěli proti novému občanskému zákoníku. Chtěli odložit jeho účinnost a provést řadu změn. Teď, když zákoník začal platit, advokáti žádají: Nechte ho alespoň nějakou dobu zaběhnout v praxi a pokud možno ho neměňte. Minulý týden ve středu proto představenstvo České advokátní komory jednomyslně odmítlo rozsáhlou novelu stovek paragrafů, kterou chystá náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán, a vyzvalo, aby ministerstvo změny odložilo.
„Takto rozsáhlá novela bez předchozí hluboké analýzy a v situaci, kdy je nový občanský zákoník účinný pouze osm měsíců, není žádoucí. Novela by měla být podle názoru představenstva České advokátní komory pouze technického charakteru a měla by odstranit jen ty nedostatky, které nelze překlenout rozumem či nahradit výkladem a které vyžadují okamžitý zásah a nezasahují do koncepčních řešení jednotlivých institutů a možno říci do,ducha zákona‘,“ uvedlo představenstvo komory, která patří mezi nejvlivnější právnické lobbistické spolky. Advokáti se tak přidali k akademikům a profesorům práva, kteří rozsáhlé změny občanského zákoníku odmítli už před několika dny.
Ministerstvo spravedlnosti chce přepsat až desetinu z více než tří tisíc paragrafů. A za svými návrhy si stojí. „Kritika advokátní komory není nijak strašná, my přece chystáme přesně takové změny, po kterých komora volá,“ reagoval na stanovisko náměstek Pelikán. Ministerstvo spravedlnosti přesto kritikům minulý týden částečně ustoupilo, rozhodlo se totiž zřídit expertní komisi, kde budou moci o chystaných změnách diskutovat zástupci všech právnických profesí.
„Mysleli jsme, že právní obec přijme výzvu 21. století a bude ochotna o změnách v občanském zákoníku diskutovat na internetu. Když nechtěla, nám to nevadí. Vytvoříme expertní skupiny a budeme o změnách diskutovat tam. Pro nás to žádné zdržení neznamená,“ dodává Pelikán.
Rozsáhlou změnu občanského zákoníku kritizují i poslanci. Ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO jen opatrně prohlásila, že ministerstvo by mohlo připravit novely dvě – jednu technickou, která by opravila nejakutnější problémy zákoníku, a druhou detailnější, která by přepracovala zbytek. První novelu by ministerstvo mělo předložit do konce tohoto roku. Novela by tak mohla platit od ledna 2016.
Změnu občanského zákoníku si dala do programového prohlášení vláda Bohuslava Sobotky. Původní náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Hana Marvanová chtěla měnit jen nejakutnější chyby zákoníku, její nástupce Pelikán ale patřil už coby advokát mezi kritiky zákoníku a připravil rozsáhlé změny. Ty navíc stihl zpracovat během pár týdnů, na ministerstvo totiž přišel v červnu.
„Možná jsme udělali chybu s tím, že jsme měli návrh novely tak rychle hotový. Někteří teď tvrdí, že jsme spěchali, ale tak to není. My jsme jen strašně rychle pracovali. Spočetl jsem si, že jsme tomu věnovali deset tisíc hodin práce,“ obhajuje svůj návrh Pelikán.
***
ZMĚNY V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU Ministerstvo chystá stovky změn, zatím zveřejnilo jen část. Například: Odpovědnost za škodu způsobenou zvířetem Když majitel používá zvíře k podnikání (např. hlídač používá psa), má za něj podle ministerstva menší zodpovědnost než ostatní. To by se mělo změnit. Smlouvy uzavřené po telefonu Dnes lze smlouvu uzavřít ústně, nově by bylo třeba písemné potvrzení. Smlouvy uzavřené přes internet Před definitivním nákupem zboží by mělo přibýt ještě jedno potvrzovací tlačítko, které upozorní, že se zákazník zavazuje zaplatit za zboží.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi