Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pokus o právní revoluci začíná

22.9.2014, Lidové noviny, str. 15, Jaroslav Kramer, Kristián Léko

Rekodifikační komise pro občanské soudní řízení kývla Romanu Fialovi na jeho představy. Nyní je jasné, že se odborníci na procesní právo pokusí během příštích let o právní revoluci – stvořit jeden velký kodex pro řízení ve všech záležitostech soukromého práva.

Současný stav občanského soudního řízení považuje předseda rekodifikační komise Roman Fiala za neudržitelný. „Mým cílem je mít jediný kodex,“ říká.
Nově složená – čtyřicetihlavá – komise pro rekodifikaci civilního procesu se poprvé sešla minulé úterý. Setkání bylo spíše seznamovací. „Jednoznačně jsme se ale shodli na podpoře nejvyššího záběru nového kodexu,“ řekl pro LN Roman Fiala.
Velký kodex pro soukromý proces má nahradit dosavadní „čtyřlístek“ sporného, nesporného, exekučního a insolvenčního řízení. Roman Fiala své plány uvedl také poslancům ústavně-právního výboru slovy: „Není to jen nový občanský soudní řád, nýbrž budeme tvořit zcela nový civilní proces.“
Myslet by měl také na mediaci, odklony anebo rozhodčí řízení. Jenže právě tady může komise narazit. Na otázku, co vše je ještě možné na soudy nabalit, totiž není jasný pohled.
Máme čas a začneme principy Jak avizoval předseda rekodifikační komise v rozhovoru pro LN (5. května 2014), největší důraz bude klást na přímé propojení nalézacího a exekučního řízení.
„Soudce vydá rozsudek, kterým uloží žalovanému zaplatit žalobci dlužnou částku. Současně bude rozsudkem stanoveno, že žalovaný musí soudci v určené lhůtě oznámit a doložit, že peníze zaplatil. Nesplní-li žalovaný tuto povinnost, tentýž soudce, který rozsudek vydal, obratem předá věc exekutorovi k provedení exekuce,“ popisuje Fiala.
Souběžně probíhají i práce na rekodifikaci trestního řízení pod vedením profesora Pavla Šámala. Ta chce být s dílem hotova poměrně rychle. Na rozdíl od „trestařů“ má komise pro civilní proces více času.
„Netlačí nás čas a začínáme pozvolna,“ říká Fiala. Nejprve si vyjasnila základní „ideovou tezi“ – tedy snahu obsáhnout celý proces v jediném právním předpisu. Teď přichází na řadu systém práce na „díle“, a předevšímzákladní zásady nového procesu. „Do té doby nedává smysl se utápět v jednotlivostech,“ tvrdí Fiala.
Soudci, kam se podíváš Na složení rekodifikační komise je na první pohled nápadné, že ji tvoří téměř výhradně soudci s výraznou dominancí Fialových kolegů z Nejvyššího soudu.
„Členové komise se vybírali dlouho a pečlivě. Zasedají tam všichni, co procesu rozumějí nebo k němu mají co říci,“ řekl Fiala poslancům ústavně-právního výboru.
Soudci jsou ve výrazné převaze podle Fialy proto, že na ministerstvu spravedlnosti není dostatek kvalitních legislativců. Přiznává sice, že není optimální, že kodex budou psát jen soudci, ale považuje to za jediné možné řešení.
***
Komise pro rekodifikaci civilního procesu
Předseda: Roman Fiala (místopředseda Nejvyššího soudu)

Členové:
Ljubomír Drápal (NS)
Lubomír Ptáček (NS)
Petr Šuk (NS)
David Havlík (NS)
Pavel Horák (NS)
Jiří Doležílek (NS)
Filip Cileček (NS)
František Ištvánek (NS)
Zdeněk Krčmář (NS)
Pavel Krbek (NS)
Milan Polášek (NS)
Milada Tomková (ÚS)
Vladimír Kůrka (ÚS)
Michal Mazanec (NSS)
Jaroslav Bureš (VS Praha)
Robert Gryga (VS Olomouc)
Ivana Švehlová (KS Praha)
Martina Kasíková (KS Praha)
Milan Tripes (KS České Budějovice)
Jan Čipera (KS Hradec Králové)
Roman Šebek (KS Praha)
Eva Dlouhá (KS Praha)
Lidmila Adlerová (MS Brno)
Martina Flanderová (OS Tábor)
Jaroslava Pokorná (OS Praha 4)
Robert Pelikán (ministerstvo
spravedlnosti)
Jaromír Jirsa (Soudcovská unie)
Tomáš Novosad (Soudcovská unie)
Martin Vychopeň (ČAK)
Petr Poledne (ČAK)
Petr Bílek (Notářská komora)
Ondřej Klička (Notářská komora)
Karel Urban (Exekutorská komora)
Lukáš Jícha (Exekutorská komora)
Alena Winterová (Akademie)
Karel Eliáš (Akademie)
Marek Števček (Rekodifikační
komise Slovenska)
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi