Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Změny zákoníku, které nikdo nechce

9.10.2014, Ekonom, str. 46, Jan Januš

Ministerstvo spravedlnosti nevyhoví požadavkům soudců a advokátů. Nakonec přece jen trvá na rozsáhlých a rychlých změnách občanského kodexu.
Občanský zákoník čekají první větší změny až v roce 2016. Dříve je totiž není možné podle prvního náměstka ministryně spravedlnosti Roberta Pelikána stihnout. I proto rovnou ministerstvo připraví rozsáhlé změny, které se dotknou také vysloveně koncepčních otázek. Resort spravedlnosti tak oproti původním předpokladům nakonec nevyhoví aktuálnímu a převažujícímu požadavku soudců, akademiků i advokátů, aby byly první změny kodexu jen technické.
A dopadly jen na nejproblematičtější místa zákoníku, jako jsou například pravidla pro notářské ověřování plných mocí. „K novelizaci nového občanského zákoníku se stavím zdrženlivě. Myslím, že nyní je třeba jeho prověření časem,“ říká například předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Iva Brožová. „Novelizovat tak zásadní a rozsáhlý předpis ještě předtím, než začal být naplno aplikován, je velmi problematické a z řady důvodů, zejména právní nejistoty, snad i nebezpečné,“ dodává soudce Nejvyššího soudu Petr Vojtek. Ten by jakékoli zásahy omezil jen na nejnutnější „technické“ odstranění zjevných nesrovnalostí.
Pelikán proti všem Náměstek Pelikán však nehodlá dělat v zákoníku jen technické změny. Vzhledem k délce legislativního procesu ho totiž tlačí čas. Chce tak například rovnou prodloužit tříleté lhůty na přezkum právní způsobilosti. „Technická novela by měla smysl pouze tehdy, pokud by nabyla účinnosti ještě před účinností občanského zákoníku nebo bezprostředně poté,“ oponuje volání jen po technických změnách Pelikán. „Nevím proč něco nechávat na později. Jak pomohu čemukoli a komukoli, když si to nechám na později? Tím jen lidi dvakrát zatížím,“ argumentuje. V zákoníku se podle něho ale nebude měnit nic, kvůli čemu by firmy musely předělávat své vzorové dokumenty nebo kvůli čemu by mohly přijít vniveč jejich už vynaložené investice. Běžným praktikům, kteří nemají čas na podrobná studia nových předpisů, chce prý jen ulehčit život.
K novelizaci občanského zákoníku se přitom staví rezervovaně třeba i předseda České advokátní komory Martin Vychopeň. „Novelizace občanského zákoníku bezprostředně poté, kdy nabyl účinnosti, je podle mého soudu nežádoucí a prohloubí už tak hlubokou právní nejistotu,“ říká. Je tak pouze pro změny, které odstraní jazykové problémy, duplicity a evidentní chyby. „Podstatné změny bych zvažoval až po určité době,“ dodává. Novelizace je nutná podle prezidenta Exekutorské komory ČR Davida Koncze. „Domnívám se však, že z důvodu právní jistoty a legitimního očekávání není vhodné ani rozumné přijímat rozsáhlé novelizace teprve několik měsíců po nabytí účinnosti tak objemného kodexu,“ dodává ale.
Změny přece jen budou ve dvou fázích O tom, jaké změny je nutné provést co nejdříve, hodlá Robert Pelikán diskutovat s odborníky napříč právnickými profesemi.
To hlavní ze zatím zveřejněné první části pracovní verze změn, kterou v příštích dnech doplní další novinky, je ale podle něho stále ve hře. „Ustupovat nemůžeme třeba u nastavení rozumnějších pravidel u zvláštní formy plných mocí, kde praxe zoufale volá po změně,“ říká Pelikán. Další dosud představené změny by se měly týkat například spotřebitelského práva či pravidel dědění. O těch se ale ještě bude debatovat.
I pokud Pelikán tyto první změny občanského zákoníku prosadí, přepisování kodexu tím nijak neskončí. Na první novelu, kterou náměstek označuje jako malou, totiž bezprostředně naváže další. Ta má být velká. „Malá novela se připravuje dnes a kritériem zařazení je, že nepochybujeme o přínosnosti změny a víme, jak je udělat,“ tvrdí náměstek. Příprava navazující novely si podle něho vyžádá větší intelektuální úsilí. „Do té si schováváme případné změny, které je nutné více promyslet a případně budou představovat určitý koncepční posun,“ dodává. Rozsáhlé změny plánuje i v zákonu o obchodních korporacích. Inspirací pro ně má být obchodní zákoník, podle kterého se postupovalo do konce loňského roku.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi