Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Exekuce jako systémový problém

10.11.2014, Lidové noviny, str. 15, Jan Schneeweis

Velkým problémem je nejednotnost rozhodování exekutorů v jednotlivých případech. Příkladem je příběh ženy, které exekutor způsobil velkou škodu a na měsíce ji připravil o možnost zacházet s majetkem, aniž by k tomu měl jakýkoliv zákonný důvod.
Příběh paní Renaty začal před více než 20 lety, kdy bylo na základě rozsudku Okresního soudu v Liberci zrušeno bezpodílové spoluvlastnictví manželů (BSM) mezi ní a jejím manželem. Bezpodílové spoluvlastnictví manželů jako „předchůdce“ dnešního společného jmění manželů (SJM) proto bylo možné v souladu s tehdejší právní úpravou zcela zrušit.
Současná právní úprava SJM tuto možnost manželům nenechává a nyní, v souvislosti s úpravou v novém občanském zákoníku, ji ostře kritizuje mnoho právních odborníků. Ustálená rozhodovací praxe soudů navíc dovodila, že pokud bylo BSM zrušeno, pak nemohlo SJM mezi manželi vůbec vzniknout.
O to více byla paní Renata překvapena, když byla na její majetek, v souvislosti s exekucí na majetek jejího manžela, nařízena exekuce. Exekutor při svém postupu ignoroval skutečnost, že SJM z uvedených důvodů v tomto případě vůbec nevzniklo a že původní BSM bylo vypořádáno téměř 20 let před zahájením exekuce.
Nezákonný postup exekutora zanechal paní Renatu v některých etapách jejího života v podstatě bez finančních prostředků. Ta sice exekutora na jeho nezákonný postup mnohokrát upozorňovala, ale nakonec byla nucena podávat k soudu řadu žalob o vyloučení majetku z exekuce, přičemž o některých nebylo dodnes rozhodnuto. Ani dnes, téměř po roce od zahájení exekuce, paní Renata stále nemůže nakládat s veškerým svým majetkem.
Postupem¨exekutora jí byla způsobena velká škoda a navíc byla nucena vynaložit vysoké finanční prostředky na právní zastoupení v souvisejících soudních sporech, nemluvě o časové a psychické náročnosti takového postupu. Z těchto důvodů se paní Renata obrátila s žádostí o náhradu škody způsobené nezákonným postupem exekutora na stát a prozatím čeká na rozhodnutí ministerstva spravedlnosti o svém nároku.
Neefektivní postup Povinností exekutora sice je, aby dbal na zákonnost exekuce, ale ne vždy se to daří. Je proto na exekutorské komoře, aby se těmto případům začala důsledně věnovat a pomohla zvýšit již tak poškozenou prestiž exekutorů. Zamezit obdobným případům pak musí být i zájmem státu, protože jinak bude muset vynakládat vysoké částky na odškodňování poškozených, což nemůže být v zájmu žádného občana České republiky.
Z několika ojedinělých pochybení se postupně stává spíše systémový problém. Exekutorská komora a ministerstvo spravedlnosti musejí v těchto případech postupovat důsledně, neboť není za žádných okolností přípustné, aby se lidé kvůli pochybení státní moci často dostávali do neřešitelných životních situací a byli de facto omezováni na svých právech, jež jim zaručuje ústava a Listina základních práv a svobod.
Současný postup exekutorské komory spočívající v potrestání jednotlivých pochybení zjevně přestává být dostatečně efektivní a zdá se, že je načase přijmout obecnější (systémové) řešení.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi