Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Senát zřejmě schválí advokáta Uhlíře jako ústavního soudce

11.11.2014, denik.cz

Praha – Senát by měl schválit nominaci místopředsedy České advokátní komory Davida Uhlíře na ústavního soudce. Horní komoře to dnes jednomyslně doporučil její výbor pro lidská práva. Senát jako celek o návrhu rozhodne do 6. prosince.

Odborník na občanské právo Uhlíř senátorům řekl, že by chtěl k Ústavnímu soudu přinést pohled na řízení ze strany jeho účastníka. „Mám 35 let zkušeností s pohledem na právo zezdola, z pohledu uživatelů, spotřebitelů práva, tak doufám, že to je skutečnost, která může přijít vhod," uvedl.

Uhlíř uvedl, že byl také inslovenčním správcem a prováděl oddlužení fyzických osob i konkurzy velkých společností. Přiznal mimo jiné, že jej překvapilo, za jak málo peněz musí někteří lidé reálně žít. Kritizoval nebankovní úvěrové společnosti i mezery v zákoně, které umožňují manipulace s insolvenčním řízením. Zadlužená společnost si podle něj může „vyrobit" velké množství věřitelů, kteří jí půjdou na ruku, a jejich prostřednictvím tak ovládnout insolvenční řízení.

Uhlíř by měl nahradit Ivanu Janů, která jako ústavní soudkyně skončila v polovině září. V případě senátního souhlasu s jeho jmenováním bude mít Ústavní soud opět všech 15 členů."
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi