Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Dvě ústavní soudkyně chtějí nástroje k ochraně poctivosti kampaní

19.11.2014, Zpravodajství ČTK

Podle dvou ústavních soudkyň v Česku citelně chybí vhodné nástroje k ochraně čestnosti a poctivosti volebních kampaní. Důkazem je případ kontroverzního inzerátu v Blesku v druhém kole loňských prezidentských voleb. Soudkyně Vlasta Formánková a Kateřina Šimáčková to uvedly v odlišném stanovisku k usnesení, jímž plénum po více než ročním zkoumání odmítlo další stížnost zpochybňující výsledek zvolení Miloše Zemana prezidentem. Usnesení je i s takzvaným disentem dostupné v databázi soudu.

Stížnost, kterou podali Jiří a Markéta Královcovi, směřovala konkrétně proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), který loni výsledek voleb potvrdil. Zjištěné dehonestující výroky, které v kampani použil Miloš Zeman či jeho tým, prý vzhledem k jasné převaze nad Karlem Schwarzenbergem v druhém kole nemohly bezprostředně ovlivnit výsledek voleb. Formánková a Šimáčková připustily, že rozhodnutí NSS je řádně odůvodněné a ÚS neměl důvod je rušit. Měl prý ale jasně upozornit na to, že právní úprava je nedokonalá a neumožňuje hájit poctivost kampaní.

"Důsledky této trvající mezery v právu jsou podle nás dostatečně prokázány právě zhoršující se úrovní volebních kampaní v naší zemi," napsaly Šimáčková s Formánkovou. Upozornily například na to, že zadavatel sporného inzerátu, advokát Vladimír Zavadil, nakonec dostal jen nízkou pokutu od České advokátní komory. Kárný senát mu původně přikázal, aby zaplatil 850.000 korun, odvolací instance ale sankci snížila na 20.000 korun.

"Jinak řečeno i důstojná stavovská organizace se na svého člena nejdříve zatvářila přísně a nakonec jej propustila s pokutou odpovídající zhruba padesátině částky, kterou vynaložil na zaplacení předmětného inzerátu," konstatovaly obě soudkyně.

Zneplatnění voleb podle ustálené judikatury NSS přichází na řadu až v extrémních případech, kdy zjištěná nezákonnost prokazatelně ovlivnila výsledek. Reálným nástrojem ochrany férové a čisté volební kampaně podle Šimáčkové s Formánkovou není ani trestní postih za maření přípravy voleb či soukromoprávní žaloba na ochranu cti očerněného kandidáta. Přitom už v roce 2005 ÚS apeloval na zákonodárce, aby vytvořil nástroje, jež umožní sankce i za takové porušení volební kultury, jež nevyžaduje opakování hlasování. Apel ale zůstal nevyslyšený.

Zavadilův inzerát vyšel v první den druhého kola loňských prezidentských voleb a haněl Zemanova protikandidáta Schwarzenberga. Například uváděl, že Schwarzenberg "připravuje půdu pro vrácení majetku potomkům válečných zločinců" a že pokládá poválečný odsun Němců za nespravedlivý. Schwarzenbergův volební tým podal po zveřejnění inzerátu trestní oznámení, které policie odložila.

Zemana v druhém kole první přímé volby prezidenta podpořilo 55 procent voličů. Schwarzenberga porazil rozdílem téměř 500.000 hlasů. Šimáčkovou do funkce jmenoval právě Zeman. Formánková je nominantkou Václava Klause.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi