Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nový soudce Ústavního soudu – konec hry v oslabení

4.12.2014, Mladá fronta DNES, str. 16, Luděk Navara

Vlastně by to byla docela nevzrušivá zpráva – na prezidentův návrh schválili senátoři nového soudce Ústavního soudu a ten tak zaplnil poslední mezeru v patnáctičlenné „soudní“ sestavě. Ústavní soud je tak zase kompletní a může se naplno věnovat rozhodování.
Přesto by nás ta zpráva mohla zaujmout: poté, co jsme si za minulého pana prezidenta téměř zvykli na to, že soud pracuje na půl plynu, protože prezident navrhuje nepříliš prověřené, a tedy neprůchodné (či naopak vůbec žádné) kandidáty, je najednou vidět, že obsazování Ústavního soudu může fungovat. A může dokonce probíhat relativně plynule a bez tahanic a podivných her, kterým málokdo porozumí.
Nic na tom nezmění skutečnost, že nový soudce přichází po necelých třech měsících čekání. Ve srovnání s minulostí je to přece jen docela rychlá změna. Tím spíše, že kandidátů prezident od svého nástupu do funkce až do dneška navrhl celkem šestnáct, prošlo třináct.
Senátem schválený nový ústavní soudce David Uhlíř navíc střídá renomovanou soudkyni Ivanu Janů, která patřila ke „staré gardě“ Ústavního soudu – poprvé ji do funkce soudce i místopředsedkyně jmenoval ještě Václav Havel, což bylo v roce 1993. Podruhé už ji do taláru poslal Václav Klaus, oba „Vaškové“ tak v jejím případě postupovali v ne zcela obvyklém (byť také ne úplně výjimečném) názorovém souladu.
Janů zastávala konzervativní pohled s důrazem na tradiční hodnoty, měla i zkušenosti ze zahraničí. Byla soudkyní Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Tím, kdo ji nahradí, bude místopředseda České advokátní komory David Uhlíř. Ten už avizoval, že se chce soustředit mimo jiné na ochranu soukromí, listovního tajemství, a to včetně informací na sociálních sítích. Zvlášť v dnešní době je jisté, že to bude téma, se kterým se (nejen ústavní) soudci určitě budou potýkat a při kterém se nebudou nudit.
Uhlíř má dobré renomé a jeho kandidatura prošla senátními výbory překvapivě hladce. Možná jeho povolání mu trochu napomohlo. Ústavní soud má stát tradičně na několika pilířích – na lidech se zkušeností z politiky, ze soudní praxe, z vysokoškolského prostředí, ale i z advokacie. Teď už jen zbývá počkat na první rozhodnutí.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi