Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Obhajovat vrahy? Osobní pocity jdou stranou

5.12.2014, Mladá fronta DNES, str. 3, Ladislav Pošmura

Patří mu velký podíl na ocenění Právnická firma roku. Josef Moravec ze společnosti PPS advokáti měl o svém povolání jasno, baví ho být v častém kontaktu s klienty a řešit jejich problémy. Tvrdí, že pro právnickou firmu v Hradci Králové je důležitá univerzálnost.

HRADEC KRÁLOVÉ Kategorie regionální kancelář v soutěži Právnická firma roku existuje teprve tři roky, ale už podruhé v ní zvítězila hradecká firma PPS advokáti. Jedním z jejích předních advokátů je Josef Moravec z Hradce Králové, ocenění si on i jeho kolegové prý mimořádně váží.
„Vítězstvím jsme ukázali, že jdeme správnou cestou. Tento výsledek patří samozřejmě nejen nám, ale zejména našim klientům, bez kterých bychom nikdy nevyhráli. Předpokládáme, že pořadatelé zohlednili zejména spokojenost klientů, hodnocení konkurence či počet a význam zakázek, na kterých jsme v uplynulém roce pracovali,“ říká.

* Jsou potřeby hradeckých klientů ve srovnání s Prahou odlišné? Mají lidé v menších městech v nějakém ohledu jiné problémy, se kterými musí k soudu, než lidé z velkých měst?
Trochu ano. Poptávka po některých právních službách opravdu souvisí se sociální situací v regionu, typicky jde o exekuce a insolvence. Jinak jsou problémy lidí víceméně všude stejné. Ale je pravda, že jelikož největší obchodní klienti hledají právní služby v Praze, my musíme nabídnout něco navíc. Jednoduše řečeno, musíme být univerzálnější. I tak velké regionální kanceláře, jako je ta naše, se mnohem častěji zabývají rodinným či trestním právem. Naši zákazníci jsou různorodí, což ovšem bereme jako konkurenční výhodu.

* Jaké jsou nejčastější případy, které řešíte? Exekuce? Manželské spory? Problémy v zaměstnání?
Vše, co jste jmenoval, a ještě mnohem víc. Naše kancelář poskytuje služby zejména obchodní klientele, a to od drobných podnikatelů až po velké firmy. Významnou část ale tvoří i nepodnikatelé, kteří hledají pomoc při řešení běžných životních situací, od rozvodů přes sousedské spory až po spory majetkové. Někdy jsme svědky i dost kuriózních situací.

* Například...
Vzpomínám si na jedno rozvodové stání. Manželka vypověděla, že už s mužem dlouhodobě nesdílí společné lože, on tvrdil opak, rozvádět se totiž nechtěl. Jako důkaz předložil soudu fotografii. Byl na ní v posteli, vedle něj ležela manželka a on v ruce na důkaz aktuálnosti držel den staré noviny.

* Pomohlo mu to?
Ne, soud je rozvedl. Samozřejmě to fotil v tichosti, když manželka spala. O ničem nevěděla.

* Sledoval jste úspěšný seriál Život a doba soudce A. K., který na podzim dávala Česká televize? Jaký na vás udělal dojem?
Nenechal jsem si ujít jediný díl. A musím říct, že lepší seriál ze soudních síní u nás podle mě ještě nevznikl. Odborníky neurazí a laikům jako první opravdově popisuje, jak procesy vypadají, samozřejmě až na některé drobné odlišnosti od skutečnosti, na které ale autoři sami upozorňují v titulcích. Co mě zaujalo nejvíc, byly myšlenkové pochody a úvahy hlavního hrdiny - soudce. Tedy to, co si říkal při soudním jednání sám pro sebe. Myslím, že to tak opravdu ve skutečnosti je, a kdo ví, co si říkají soudci o mně. David Švehlík ho navíc zahrál výborně. Takového soudce bych při své práci opravdu rád potkával. Těším se na pokračování.

* Vy jste se stal advokátem. Podle čeho si právník vybírá své konkrétní povolání?
Že budu advokátem, v tom jsem měl jasno od začátku. Baví mě být v častém kontaktu s klientem, hájit jeho zájem, pomoct mu vyřešit problém. Soudce na rozdíl od něho musí být nestranný, nehájí totiž žádnou ze stran. Každému je povahově bližší něco jiného. Já musím být jako advokát nejen právníkem, ale trochu i psychologem.

* Když právník obhajuje vraha, často slýchá větu „Jak můžeš takového člověka vůbec hájit?“ Co takovému názoru říkají právníci?
V naší práci musí jít vždy osobní pocity stranou. Vždy hájíme zájmy našeho klienta, což nám ukládá zákon. Stejně tak na konci respektujeme rozhodnutí soudu, ať už je jakékoliv. Trestním právem se naše kancelář zabývá často. Bohužel se někdy stane, že nám klient nepodá pravdivou informaci o tom, co a jak se stalo. Advokát však musí vycházet z jeho sdělení, protože není oprávněn cokoliv sám přezkoumávat. Se situací, kdy se pachatel vyhne odsouzení, jsme se samozřejmě setkali. Ale jak jsem řekl, když ho hájíme, je to naše práce.

* Jsou případy, které berete neradi?
Advokátní předpisy nám zakazují řešit případy, v nichž bychom se dostali do střetu zájmů. Třeba nemůžeme zastupovat podnikatele ve sporu s dlužníkem, kterého jsme před lety rozváděli. Obecně lze však říct, že se snažíme věnovat všem klientům, kteří se na nás obrátí. Pokud se stane, že klient požaduje službu v hodně specializovaném oboru, doporučíme mu vhodného odborníka.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi