Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Velké finanční částky patří do úschovy

5.12.2014, Lidové noviny, str. 15, Dana Jakešová

U advokáta nebo notáře si můžete uschovat nejen peníze, ale také důležité listiny, směnky či akcie

Při koupi či prodeji domu, převodu družstevního podílu, převodu podílu v obchodní společnosti, ale také třeba při vypořádání dědictví se jedná o velké peněžní částky. Na místě je tedy opatrnost. Určitě se vyplatí dát peníze až do doby, než celý proces prodeje či převodu dotáhnete do zdárného konce, do úschovy. Tu poskytují nejen banky, ale také notáři a advokáti.
Úschovy notářské a advokátní však mají jednu velkou výhodu. A tou je komplexnost služby: vše potřebné vyřídíte na jednom místě. Jak advokát, tak notář vám totiž připraví veškeré podklady. Sepíše návrh smlouvy, seznámí vás a druhého účastníka s návrhem textu smlouvy, smlouvu zde rovnou i uzavřete, tedy podepíšete, a při tom také ověří vaše podpisy.
Současně s tím se uzavírá také smlouva o úschově nebo u notáře protokol o notářské úschově, kde se stanoví podmínky, za nichž je předmět do úschovy přijat a následně uvolněn či vydán. Kromě peněz lze totiž k oběma uložit i listiny, například smlouvy, akcie či směnky. Tyto listiny jsou uloženy v bezpečnostních schránkách (trezorech) a předány mohou být teprve po splnění přesně vymezených podmínek.
Vede platba za nemovitosti Běžný člověk bude tuto službu potřebovat nejčastěji při koupi nebo prodeji domu či bytu. Doba, kdy se kupní cena platila při podpisu kupní smlouvy, nebo dokonce před podpisem kupní smlouvy, je totiž dávno pryč. Vlastníkem nemovitosti se totiž stáváte až po zápisu do katastru nemovitostí.
Úschova u advokáta či notáře je tedy dobrou pojistkou. „Jako prodávající tím vyloučíte riziko, že by vám nebyla kupní cena v plné výši zaplacena. Jako kupující zase neriskujete předání peněz před zápisem vlastnického práva do katastru nemovitostí,“ vysvětluje Tomáš Procházka, pověřený notářský koncipient. Kupující si navíc touto cestou může zajistit uhrazení daně z nabytí nemovitostí, za jejíž zaplacení ze zákona za prodávajícího ručí.
Kupní smlouva je na katastr nemovitostí vložena teprve poté, co kupující složí kupní cenu do advokátní úschovy. Peníze jsou pak vydány až v okamžiku, který je sjednán ve smlouvě. „Tímto okamžikem je nejčastěji zápis vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí,“ říká advokátka Vladimíra Knoblochová z advokátní kanceláře DBK PARTNERS. Do té doby nemůže s penězi disponovat ani jedna ze zúčastněných stran. Ke zvláštnímu účtu úschovy má přístup podle smlouvy pouze třetí, tedy nezávislá osoba, tj. advokát nebo notář.
„Advokát přitom může do úschovy převzít v hotovosti částku až do výše 350 000 korun, i tu však musí nejpozději do pěti pracovních dnů složit na zvláštní (depozitní) účet vedený na jeho jméno,“ říká advokát Jiří Hartmann z advokátní kanceláře HJF. Jinými slovy, advokát si nemůže úschovu peněz ponechat ve své kanceláři ani na účtech, z nichž například běžně financuje chod kanceláře, nebo na svém osobním účtu. Notář nesmí žádné peníze přijmout hotově, vše musí být bezhotovostní formou na zvláštní účet úschovy.
„Cena za úschovu u advokátů může být stanovena podle advokátního tarifu nebo může být stanovena smluvně,“ uvádí Iva Chaloupková, tisková mluvčí České advokátní komory. Jinými slovy, advokát si cenu může určit sám, nemusí být určena poměrem ke kupní ceně. To může být v mnohých případech výhodné.
Naproti tomu notář je při stanovení ceny vždy vázán notářským tarifem. „Notář je pojištěn běžně na částku okolo 100 milionů korun, avšak takové pojištění nese ročně náklad v řádech desetitisíců korun, proto je notářská úschova peněz o něco nákladnější než třeba depozitum v bance či úschova u advokáta, kde je ale vklad na účet pojištěn pouze na 100 tisíc eur,“ doplňuje Procházka.
Pod dohledem komor Oba způsoby jsou ale bezpečné. Notáři i advokáti jsou totiž u úschov ještě dozorováni svými stavovskými komorami. „Každá realizovaná peněžní úschova je jednotlivým notářem zapisována do centrálního informačního systému Notářské komory České republiky, která má k přehledům úschov u všech notářů přístup z důvodů evidenčních, statistických a kontrolních,“ potvrzuje Miroslav Zapletal z Notářské komory ČR. „Jedná se o interní aplikaci, sloužící především ke kontrolní činnosti.“ Za dobu 21 let existence notářství jako svobodného povolání podle něj nedošlo k žádné zpronevěře peněz.
Také Česká advokátní komora (ČAK) dohlíží na dodržování pravidel při advokátních úschovách. „Úschovy musejí být striktně prováděny podle stavovského předpisu a od 1. ledna 2013 také ČAK vede tzv. Elektronickou knihu úschov, kam se povinně zapisují veškeré úschovy, aby mohly být preventivně prováděny účinné kontroly ze strany ČAK,“ dodává Chaloupková.
Naopak není rozumné dávat peníze do úschovy třeba realitní kanceláři. Je známá celá řada kauz, kdy klienti přišli o takto uložené peníze jen proto, že chtěli ušetřit za úschovu u notáře, advokáta nebo banky. Následně se soudili dlouhá léta o své peníze, které už byly dávno pryč. A mnozí je ani tak již nikdy nedostali zpět.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi