Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Dohodneme se bez soudu?

5.12.2014, Lidové noviny, str. 16, Dana Jakešová

Mediace umí řešit konflikty bez soudu a je často i efektivnější

Rozvody, sousedské konflikty, rozepře o majetek mezi dědici, spory se zaměstnavateli či třeba neshody mezi společníky ve firmě – tyto spory končí nejčastěji u soudů a jejich vyřešení trvá několik měsíců i let. Přitom to vůbec není nutné. Již více než dva roky u nás totiž funguje zákon o mediaci. Najít mimosoudní řešení přijatelné pro obě strany vám v tomto případě pomůže tzv. zapsaný mediátor.
Tím se může stát buď advokát, nebo jiný člověk s magisterským vzděláním. Jeden i druhý musí složit náročné zkoušky mediátora. Pro advokáty je organizuje Česká advokátní komora, pro ostatní ministerstvo spravedlnosti. „Tzv. zapsaný mediátor pak postupuje podle zákona o mediaci, který stanoví formální postup mediace, etické principy, povinnost mlčenlivosti, písemnost dohody o provedení mediace i končené mediační dohody,“ vysvětluje advokátka-mediátorka Daniela Kovářová.
Jak to probíhá Oproti soudnímu řízení se mediace liší hned v několika věcech. Soud rozhoduje podle práva, nezohledňuje zájmy a přání stran sporu. Rozsudek tak nemusí vyhovovat ani vám, ani protistraně. U mediace je tomu jinak. „Ta řeší skutečné potřeby obou stran a odstraňuje napětí mezi nimi. A v případě uzavření dohody ohledně urovnání sporu pak mají strany větší vůli ji plnit, protože jim nebyla vnucena, ale dohodly se na ní,“ popisuje advokát mediátor Milan Jelínek z advokátní kanceláře HJF. Jak je to možné? „Velmi často lidé pravou podstatu sporu zakrývají a soudu neřeknou. Za sporem bývá často uražená ješitnost, lítost, samota, nedostatečné uznání či historické souvislosti,“ říká ze zkušenosti Kovářová. „Nic z toho však soud do rozhodování nemůže zahrnout.“
Mediace je tak ideální v případech, kde spolu strany v budoucnu chtějí, nebo dokonce musí komunikovat, například v rodině, v sousedství, v nájemních vztazích, na pracovišti. Mediátor vám může pomoct vyřešit třeba spory o majetek při rozvodu nebo spory o děti, a to včetně takových zdánlivých banalit, jako je výběr školy nebo kroužků. I na tom se totiž mají rozvedení rodiče často problém shodnout. V případě některých rodinných sporů může dokonce až tříhodinovou mediaci nařídit i soud.
Základním předpokladem pro úspěšnou mediaci je vždy ochota obou stran komunikovat, dohodnout se. Mediátor sám až na výjimky nenavrhuje stranám řešení, ale s pomocí psychologických metod a technik je dokáže otevřít a přimět, aby odhalily své pocity a zájmy. Dobrý mediátor tak musí mít znalosti nejen z oblasti práva, ale také ze sociologie a psychologie. Platí také, že kterákoliv ze stran může mediaci kdykoliv ukončit. Úspora času i peněz Další výhodou je rychlost. „Soud v Česku v občanském řízení trvá průměrně 581 dní. Mediace trvá řádově několik hodin, v případě komplikovanějšího problému může jeho vyřešení trvat několik dní,“ říká Jelínek. Zejména u rozvodu jde podle něj i o zvolení strategie, zda uskutečnit jedno dlouhé jednání, kde se mohou kumulovat konfliktní situace, nebo více kratších. Někdy může být sezení přerušeno tzv. separátním jednáním, kdy s mediátorem mluví jen jedna strana. „Přesto je mediační proces výrazně kratší než soudní řízení a v každém případě mnohem levnější,“ konstatuje Kovářová.
Odměna mediátora je vždy smluvní. Lišit se bude podle náročnosti řešené situace, ale také například dle finančních a majetkových možností obou stran. „Je obvyklé, že náklady spojené s mediací si strany sporu rozdělí rovným dílem,“ doplňuje advokát-mediátor Pavel Fráňa. Obecně se odhaduje, že náklady namediaci jsou asi třetinové oproti soudnímu řízení.
***
Soud v Česku v občanském řízení trvá v průměru 581 dní. Mediace trvá řádově několik hodin, u složitějších případů nejdéle několik dní.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi