Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokát zdarma? Jen pro nemajetné

5.12.2014, Lidové noviny, str. 16, Dana Jakešová

Pro některé lidi mohou být z finančních důvodů advokátní služby zcela nedostupné. V trestním řízení těmto nemajetným lidem hradí náklady na tzv. obhájce ex-offo stát. V civilním řízení před soudy, tedy třeba při rozvodu, mohou nemajetní či méně majetní požádat o ustanovení advokáta zdarma u soudu. A pokud jim soud nevyhoví a nenajdou si advokáta sami za odměnu, na kterou by měli, mohou se obrátit pro tzv. určení advokáta za sníženou odměnu či zcela zdarma na Českou advokátní komoru (ČAK).
„Splní-li podmínky nemajetnosti a další, které ovšem musí formulářově doložit, je jim advokát ‚přidělen‘,“ říká Iva Chaloupková, tisková mluvčí ČAK. Bližší informace o této možnosti včetně žádosti a formulářů najdete na webu ČAK http://www.cak.cz v sekci Pro veřejnost v rubrice Určování advokátů (odkaz najdete i zde: http://6b.cz/TKG). Ročně touto cestou komora přidělí advokáty ve stovkách případů.
Přidělený advokát musí tuto právní službu poskytnout. Ukládá mu to totiž zákon o advokacii. Advokátní komora rovněž stanoví, jestli advokát poskytne právní službu za odměnu sníženou, nebo zcela bezplatně, tedy na své náklady. „Komora advokáty v poskytování takových služeb spravedlivě střídá. Asamozřejmě je vybírá i s ohledem na právní oblast či místo působiště,“ dodává Chaloupková.
Poradny zadarmo Požádat o určení advokáta je možné prakticky s jakýmkoliv problémem, s nímž se v běžném životě setkáte. Například při sporu se zaměstnavatelem, v případě exekuce či domácího násilí. „Komora ale určí advokáta k poskytnutí jedné konkrétní právní služby. Nikdy se nejedná o řešení více právních problémů žadatele,“ upřesňuje advokátka Vladimíra Knoblochová zDBK PARTNERS. Mnoho advokátů navíc poskytuje čas od času tzv. právní služby PRO BONO i z vlastní vůle, aniž by jim takový případ přidělila komora.
Česká advokátní komora nabízí ještě Bezplatné právní poradny, kam se také člověk v nouzi může přijít bezplatně s advokátem poradit, nechat se trochu zorientovat ve svém problému. „Tyto poradny organizované ČAK fungují ve všech regionech, i když různě. Někde se musíte telefonicky objednat, jinde svůj problém napsat, někde přijít ve vymezených časech osobně bez objednání,“ doplňuje Chaloupková. Ročně takto zdarma advokáti či advokátní koncipienti pomohou v tisících případů. Všechny potřebné informace najdete opět na webu ČAK v sekci Pro veřejnost v rubrice Bezplatné právní poradenství (odkaz najdete zde: http://6b.cz/puw).
Služby PRO BONO nabízejí i další organizace. Například Pro bono centrum je prostřednictvím více než 60 advokátních kanceláří poskytuje pro klienty neziskových organizací.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi