Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

K čemu jsou nám dobří advokáti

5.12.2014, Lidové noviny, str. 15, Dana Jakešová

Drobná právní porada za pár tisícovek může někdy ušetřit velké peníze a předejít závažným následkům

Když nás něco bolí, jdeme automaticky k lékaři. V případě právních věcí je ale mnoho lidí stále přesvědčeno, že to na rozdíl od zlomené nohy či bolavého zubu zvládnou sami: Kamarád přece prodal dům bez právní porady a vzor smlouvy si stáhl z internetu.
Ano, dají se tam najít, ale laik je jen těžko upraví přesně podle konkrétních podmínek. V mnoha případech to může samozřejmě vyjít. Ale v mnoha taky ne a vedle varianty fatálního konce jsou i další, neméně bolestné, každopádně velmi často velmi drahé.
Častým argumentem, proč za právníkem nejít, je jeho cena. Jenže někdy i drobná právní porada ušetří velké starosti a další výdaje. Mezi právníky také panuje velká konkurence, takže kvalitní služby lze získat i za rozumné peníze.
Aby nebylo pozdě Na advokáta je dobré se obrátit při řešení všech důležitých životních situací. „Zejména je to nezbytné v případě zásadních kroků, které vás budou provázet po dlouhou dobu, tedy například při koupi nemovitosti nebo uspořádání vztahů v rodině,“ vysvětluje advokát Jiří Hartmann z advokátní kanceláře HJF.
Závažné následky ale mohou mít i zdánlivě jednoduché záležitosti. Za advokátem proto zajděte třeba i se smlouvou o zápůjčce, kupní smlouvou, nájemní smlouvou, smlouvou se stavební firmou či reklamací. „Taková porada s advokátem, která předejde zdlouhavému a finančně nákladnému soudnímu jednání s možnou prohrou, vás vyjde často jen na pár tisíc korun, kdežto soudní jednání, to už se obvykle pohybujeme v řádech desetitisíců,“ upozorňuje Iva Chaloupková, tisková mluvčí České advokátní komory.
Navíc v mnoha případech když přijdete za advokátem pozdě, mohou být možnosti řešení již značně omezené nebo vůbec nemožné. „Prostě se pak už někdy nedá s věcí nic dělat. A věřte, že z toho je nešťastný i advokát. Protože kdyby lidi toto nepodceňovali a přišli včas, dalo by se většině problémů předejít,“ říká Petr Novák, spolupracující právník Vaše nároky.cz. Advokátovi nemá cenu lhát Odměna advokáta může být sjednána jako paušální, hodinová, nebo jako podílová, tedy podle výsledku. Setkat se můžete i s tím, že dopředu neplatíte nic a odměnu zaplatíte právě až podle výsledku.
Když si dohodnete konzultaci s advokátem, zjistěte si, jestli tato úvodní schůzka bude zdarma, nebo už bude něco stát. „Důležité je, abyste přinesli všechny podklady, vysvětlili, co od advokáta potřebujete. Udělejte si přípravu, aby zadání pro advokáta bylo co nejjasnější,“ radí advokátka Vladimíra Knoblochová z advokátní kanceláře DBK PARTNERS. Rozhodně nic nezamlčujte, to by mohlo být kontraproduktivní a advokát by mohl být později překvapen, že existuje nějaká okolnost, o níž nevěděl. Také by to zasáhlo nezbytnou důvěru mezi vámi a advokátem. „Navíc by to mohlo zásadně překazit nebo narušit řešení celého případu,“ varuje Novák. Advokát je vázán mlčenlivostí, takže se nemusíte ničeho obávat.
Při prvním setkání si tak advokát vyslechne vaše problémy, seznámí vás s předběžným návrhem postupu ve vašem případu, vyžádá si od vás případně další podklady a dohodne se s vámi na podmínkách další případné spolupráce. Složité záležitosti a také věci, které jsou řešeny soudně, si totiž vyžádají času výrazně více.
K soudu se i při nejvyšší opatrnosti může v průběhu života dostat kdokoli. Typickým příkladem je rozvod manželství nebo třeba vymáhání dluhů. „Často končí u soudů lidé také při koupi či prodeji nemovitosti, stavbě domu, při problémech ve spoluvlastnictví, s nájmem bytu, při sousedských sporech či při dědictví,“ uvádí Knoblochová. „Přibývají také spory se zaměstnavateli, spory s lékaři a nemocnicemi či spory o náhradu škody na zdraví nebo na majetku.“ A můžeme se stát i účastníky trestního řízení, například když způsobíme dopravní nehodu, při které budou zranění.
„Pokud je to možné, je vždy dobré se před soudním řízením pokusit o mimosoudní dohodu,“ radí Novák. To se však vždy nepodaří a někdy je to nemožné i vzhledem k povaze záležitosti. U soudu už se bez advokáta v podstatě neobejdete. A pokud mu dáte plnou moc, ani se soudních jednání nemusíte účastnit. „Advokát je totiž oprávněn za klienta jednat v průběhu celého soudního řízení s výjimkou případů, kdy je klient vyslýchán jako účastník soudního řízení,“ upřesňuje Hartmann.
Jak vybrat toho správného Za jakým advokátem zajít? Jestliže žádného neznáte, zkuste se zeptat známých. Osobní zkušenost je samozřejmě vždy nejlepší. Nebo můžete využít oficiální Seznam advokátů, který najdete na webových stránkách České advokátní komory http://www.cak.cz v rubrice Seznam advokátů. „Pomocí jednoduchého formuláře se dopracujete např. všech advokátů, kteří se věnují trestnímu právu, pracovnímu právu, či advokátů v konkrétním městě,“ vysvětluje Chaloupková.
Pokud by se vámi vybraný advokát na váš současný problém nespecializoval, určitě vám doporučí někoho ze svých kolegů. Vybírat můžete z téměř 11 500 aktivních advokátů v ČR. Takže v blízkosti vašeho bydliště určitě najdete advokáta, který bude ovládat právní zaměření, jež zrovna potřebujete.
Jenže co když nějakého advokáta vyberete a on udělá chybu? Třeba prošvihne lhůtu pro podání odvolání nebo jeho asistentka omylem odešle prostřednictvím datové schránky žalobu na jiný soud? Pro tyto případy jsou pojištění. „Jde o povinné pojištění ze zákona o advokacii a týká se neúmyslných chyb vzniklých při výkonu advokacie,“ říká Chaloupková. „Výše pojistného plnění je tři miliony korun. Většina advokátů se ale navíc ještě připojišťuje individuálně nad tento rámec.“
***
Kdy k advokátovi * v případě koupě či prodeje jakékoliv věci vyššího hodnoty, zejména nemovitosti (ale i auta, cenných papírů, drahých šperků) – špatně sepsaná kupní smlouva může do budoucna způsobit značné problémy * při stavbě domu či větší rekonstrukci – správně ošetřená smlouva o dílo vám může uspořit velké peníze * když půjčujete peníze a chcete mít řádně zajištěno, že vám je dlužník vrátí – advokát udělá smlouvu a navrhne i vhodné zajišťovací instituty (např. zástava, směnka) * v případě rodinně právních věcí, když se nejste schopni dohodnout * v případě sporného rozvodu, sporu o péči o děti apod. * v případě soudních sporů – pokud už jste se dostali do obtížné situace, oslovte advokáta, špatně vedený soudní spor může mít závažné následky * v trestních záležitostech, třeba při autonehodě se zraněním, či dokonce úmrtím * dále např. když vám někdo dluží; při výpovědi z pracovního poměru (pokud ji považujete za neoprávněnou), když se vám stane úraz třeba na zledovatělém chodníku či v akvaparku a škoda na zdraví je závažnější; při sporech s lékaři o postup léčby či zanedbání péče; když vám realitka nevrátí rezervační poplatek či když vám pojišťovna bude krátit pojistné plnění a půjde o vyšší částku

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi