Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Oslavenec Karel Čermák dokázal spojit právo s politikou

6.12.2014, ceska-justice.cz

Bývalý ministr spravedlnosti Karel Čermák oslavil v Martinickém paláci na Hradčanech ve středu své osmdesátiny. Akce se uskutečnila pod záštitou předsedy ČAK Martina Vychopně. Česká justice při té příležitost oslovila řadu osobností s otázkou, co pro ně jméno Karla Čermáka znamená. Vysoká etika, ideál spojení práva a politiky i odborná erudice, znělo unisono.

Karel Čermák se narodil 13. září 1934, byl po dvě období předsedou České advokátní komory a v letech 2003 až 2004 byl jako nestraník ministrem spravedlnosti ve vládě Vladimíra Špidly (ČSSD). V minulosti byl rozhodcem u Rozhodčího soudu při České hospodářské a agrární komoře, při Mezinárodní obchodní komoře ve Vídni, při Světové organizaci pro duševní vlastnictví v Ženevě a podílel se na přípravě řady zákonů týkajících se advokacie. Je autorem řady odborných studií.

Martin Vychopeň, předseda ČAK
Vynikající advokát, autor a znalec advokátních a stavovských předpisů, včetně etického kodexu a pravidel soutěže advokátů, několikanásobný předseda České advokátní komory, bývalý ministr spravedlnosti. Tolik jen stručný výčet jeho aktivní činnosti. Zasloužil se o sloučení Advokátní komory a Komory komerčních právníků v roce 1996. Pod jeho vedením vznikl v České republice jednotný advokátní stav. Názorově mě velmi ovlivnil a stále ovlivňuje a ochotně mi poskytuje svůj vzácný čas ke konzultacím a úvahám nad dalším rozvojem advokacie.

Pavel Blažek, bývalý ministr spravedlnosti, poslanec
Karel Čermák je představitelem staré dobré školy, která, kromě toho, jaké mu dokázala poskytnout vzdělání, ukazuje, že člověk, i když vydělává peníze, může se chovat korektně, což je spravedlnost v širším smyslu.

Stanislav Křeček, zástupce ombudsmanky
Karel Čermák pro mne znamená šťastné spojení práva a politiky. Je vynikající právník a advokát, stejně tak jako předseda advokátní komory. Ale neváhal stát se i ministrem a vytáhnout i do té oblasti politické. To je velice chvályhodné, dokázal tím, že je možné spojovat oblast práva i politiky.

Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně
Veliká právní a morální autorita a vzor.

Marek Benda, poslanec
Dlouholetý předseda advokátní komory, ministr spravedlnosti, který se v jednu chvíli sám rozhodl, že v tom nechce pokračovat. Vzácná osoba české justice v širším slova smyslu.

Eliška Wagnerová, bývalá ústavní soudkyně, senátorka
Jeden z nejlepších ministrů spravedlnosti, možná nejlepší, který mne svou uvážlivostí, moudrostí vždycky dostal.

Petr Toman, advokát
Pro mne jméno Karla Čermáka znamená prvního předsedu ČAK, se kterým jsem se osobně setkal, s nímž jsem byl velmi často ve styku a který pro mne představuje advokacii samu. Kromě toho, že byl předsedou, byl autorem Etického kodexu, podle něhož advokacie i advokáti jako takoví pětadvacet let fungují. Poznamenal českou advokacii svými představami, svými mravními normami, svou etikou a předal ji ostatním advokátům. Tím se nesmazatelně zapsal do historie české advokacie, a takto ho vnímám.

Josef Baxa, předseda NSS
Jedna z nejvýraznějších osob právnického stavu za posledních pětadvacet let. Doyen české justice poté, co odešel Otakar Motejl. Člověk, který požívá nesmírné morální a odborné autority.

Miloslav Výborný, bývalý ústavní soudce
Karel Čermák pro mne znamená noblesu v advokacii.

Karel Šimka, soudce NSS
Je jednou z žijících legend českého práva. Je jedním z posledních z generace lidí první republiky, byť už samozřejmě tuto dobu zcela nezažili. Ztělesňuje v sobě několik vlastností starosvětského právníka, obrovské vzdělání i mimoprávní, schopnost přemýšlet o své pozici jako právníka i jako člověka, starost o etiku i o věci veřejné. Je to člověk, který vedle toho, že dlouhá léta provozoval advokacii, tak se svého času i velice politicky angažoval. Byl předsedou advokátní komory i ministrem spravedlnosti, je stále účasten nejrůznějších diskusí a porad. Jestli někdo v sobě splňuje komplexního člověka a právníka, tak je to právě Karel Čermák.

Tomáš Lichovník, soudce ÚS
Pro mne, protože nejsem advokát, je jeho jméno spojeno více s osobou ministra spravedlnosti. Pro mne, jako pro soudce, byl jedním z nejlepších ministrů, ne-li nejlepším, protože přišel nikoli s tím, že bude něco měnit, reformovat, ale naopak se snahou zakotvit justici, poskytnout jí čas, aby mohla pracovat. A toho si na něm nesmírně vážím. Právě oné uvážlivosti k této funkci.

Jeroným Tejc, poslanec
Dokázal skloubit odbornost se zdravým rozumem a schopností jasně a srozumitelně formulovat myšlenky.

Jan Sváček, soudce VS Praha
Nemohu jej hodnotit jako advokáta, protože jsem se s ním jako trestní soudce v jednací síni nesetkal. Ale hodnotím jej jako skvělého ministra spravedlnosti, který nepsal nové zákony, ale podílel se na stabilizaci justice.

Daniela Zemanová, prezidentka Soudcovské unie
Výjimečné spojení moudrosti, vtipu, laskavosti.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi