Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Uhlíř a Mokrý z ČAK jdou „za lepším“

8.12.2014, Lidové noviny, str. 15, Jaroslav Kramer

Antonín Mokrý a David Uhlíř, místopředsedové České advokátní komory, opouštějí loď samosprávy a míří za lepším - Mokrý do evropské advokátní rady, Uhlíř na Ústavní soud. Úspěšné personální zářezy oslaví česká advokacie ve středu Evropským dnem advokátů.

Advokáti v České republice mají plodné období. Po úspěchu Martina Šolce, který se stal koncem října viceprezidentem Mezinárodní advokátní komory (IBA), největší světové advokátní organizace, byl jeho kolega Antonín Mokrý zvolen třetím viceprezidentem Rady evropských advokátních komor. Pro domácí advokacii to znamená dva podstatné fakty.
Za prvé, Česko se jako první země střední a východní Evropy probojovalo do vedení dvou hlavních advokátních světových organizací, což ho pozvedá mezi evropskou špičku. Za druhé, oba právníci by se podle ustáleného kariérního postupu v budoucnu měli stát prezidenty těchto organizací. Pro tuzemskou advokátní scénu bude mít velký význam zejména post Mokrého. Rada evropských advokátních komor se totiž obecně považuje za „hlas“ advokátní profese v Evropě a funguje jako spojka mezi Evropskou unií a evropskými národními advokátními komorami. Má třeba přístup k zástupcům Evropské komise i Evropského parlamentu.
David Uhlíř na Ústavní soud V tuzemském prostředí se advokacie po odchodu Stanislava Balíka opět probojovala na brněnský Ústavní soud. Senátním hlasovánímminulý týden prošel dosavadní místopředseda ČAK David Uhlíř. Nominant prezidenta Miloše Zemana doplní uvolněné místo po Ivaně Janů, které skončil mandát v polovině září.
Prezident podle svého vyjádření vybral Uhlíře, protože mu v současném plénu chyběl zástupce advokacie. „Považujeme za čest, že jsme byli osloveni prezidentem republiky, abychom učinili návrh na obsazení postu soudce Ústavního soudu z řad advokacie, zejména proto, aby v němbylo dosaženo rovnoměrného zastoupení justičních profesí,“ řekl předseda ČAK Martin Vychopeň.
Uhlíř se kromě advokátní činnosti dosud věnoval i rozhodčímu a insolvenčnímu řízení. „Zejména akcentuji ochranu práva na soukromí, které v současné době bývá často porušováno a opomíjeno,“ řekl před svým zvolením senátorům. Dle Uhlíře by Ústavní soud měl vyrovnávat vztahy mezi mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní. Jako ústavní soudce by chtěl přispět k důvěře v občanská práva, svobodu slova a v pluralitní parlamentní demokracii.
Den advokátů „Evropské advokacie se cítí do jisté míry ohroženy státní mašinerií, a proto varují, aby se neomezovala nezávislost advokátů na státu, nesahalo se na důležité a základní a staletími prověřené atributy fungování nezávislé advokacie, neboť všechny tyto výhody nesměřují k advokátům, ale slouží jako ochrana jejich klientů,“ zní motto historicky prvního Evropského dne advokátů, vyhlášeného Radou evropských advokátních komor.
Mezi konkrétní témata „oslav“ v celé Evropě budou 10. prosince patřit třeba pokusy státu prolomit mlčenlivost advokáta o záležitostech klienta, domovní prohlídky u advokátů anebo snaha získávat prostřednictvím advokáta osobní data klienta. Tedy témata, která se diskutují i na národních úrovních. V Česku například nedávno vznikla Unie obhájců, která právě porušování těchto práv kritizuje.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi