Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pelikán s novelou občanského zákoníku narazil

11.12.2014, Lidové noviny, str. 2, Jaroslav Kramer

Ministerstvo spravedlnosti má zřejmě zaděláno na legislativní malér. Jak zjistily LN, Úřadu vlády se nelíbí plánovaná novelizace nového občanského zákoníku. V připomínkovém řízení návrh zcela rozcupoval. Nezvykle ostrá kritika zaznívá i od České advokátní komory. Resort klidní emoce a plánuje do zákoníku ještě větší zásahy.

PRAHA Má to být ryze technická a urgentní novela, která chce kromě jiného vyřešit problémy s umisťováním dětí do takzvaných klokánků. Jenže jak se ukazuje, ministerstvo spravedlnosti se s prvními návrhy na úpravu nového občanského zákoníku (NOZ) zatím netrefilo do černého. Podle jedněch kritiků je návrh příliš stručný, podle druhých resort nezvládl vybrat to, co opravdu vadí, a svoje kroky nemá promyšlené. V připomínkovém řízení se podle údajů v neveřejném systému vládní dokumentace ozvalo se zásadními výhradami dvaadvacet míst, tedy téměř všechny resorty a asociace. Většina požaduje změny nad rámec malé novely, která se podle nich do potřeb praxe ideálně netrefila. Zároveň tvrdí, že se s návrhem mělo počkat.
„Praxe to podle nich za tu chvíli nestihla vyhodnotit,“ řekl LN zdroj z ministerstva.
Bez připomínek jsou pouze tři místa – Asociace samostatných odborů, ministerstvo dopravy a místopředseda vlády pro vědu. Ostře se pak proti návrhu postavil zejména Úřad vlády.
„Návrh se jeví jako náhodný výběr určitých ustanovení, u nichž je navíc navržené řešení diskutabilní. Ustanovení, která v praxi působí reálné problémy, jsou však zcela opomíjena,“ stojí v dokumentu z Úřadu vlády, jejž mají LN k dispozici.
Mimo rámec oficiálních míst zaznívá kritika od České advokátní komory. Hospodářská komora se zase obrátila rovnou na premiéra. Novelu považuje za nedostatečnou. „Současná podnikatelská základna se velice často potýká s nesrozumitelností a nejasností ustanovení,“ stojí v jejím dopise.

S Úřadem vlády bude boj
Výhrady ostatně před dvěma týdny přednesl i hlavní autor samotného zákoníku Karel Eliáš. „Zčásti jde novela vstříc společenským tlakům, zčásti mediální poptávce a zčásti jde o osobní libůstky. Mrzí mě, že jsou ponechány stranou skutečné problémy, které nový zákoník v praxi dělá,“ řekl na konferenci věnované právě novému soukromému právu. „Mohu jen souhlasit, že nový občanský zákoník obsahuje mnoho skutečných problémů, které je třeba řešit rozsáhlejší novelizací. Vítám proto stanovisko hlavního autora tohoto zákona, že obsahuje problémy. Novelizace je nezbytná a musíme k ní nalézt politickou i odbornou vůli,“ řekl LN v reakci na Eliáše první náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán, který má přípravu novely na starosti. Jenže pro ministerstvo je zpětná vazba ze Strakovy akademie jasný signál, že to se svou „malou novelou“ nebude mít jednoduché. „Dá se očekávat, že s Úřadem vlády bude boj,“ řekl LN jeden ze zaměstnanců ministerstva. Perličkou je fakt, že pod připomínkami je za Úřad vlády podepsán právník Jiří Gaňo. Ten byl přitom v době hlavních příprav nového občanského zákoníku v legislativním odboru ministerstva spravedlnosti, a to přímo v oddělení občanského práva hmotného. S kolegy se tak spolupodílel na legislativním procesu rekodifikace soukromého práva. Česká advokátní komora šla v kritice návrhu ještě dál a materiál označuje za mimořádně zmatený a nekoncepční. Na vyjádření navíc největší právnická stavovská organizace v zemi dostala dva týdny a to je podle jejích představitelů málo.

„Vyslovuje se zásadní nesouhlas“
Pelikán se snaží emoce mírnit. Na úpravy bude podle něj času dost. „Upřesňování aktuální novely bude možné během standardního legislativního postupu, kterým procházejí všechny zákony i jejich úpravy. Máme na to minimálně půl roku času,“ řekl LN náměstek. Nejhlasitější kritika je zatím slyšet na účet „věcných“ změn zákoníku. Tedy těch, které zasahují do samotné podstaty ustanovení a neřeší jen legislativně-technické chyby. Kritici poukazují hlavně na návrat zákonného předkupního práva spoluvlastníků. Nový občanský zákoník ho zrušil, jenže to podle ministerstva spravedlnosti praxe nepožadovala. „Například v případě spoluvlastněných rodinných domů se do takového domu může nastěhovat zcela cizí člověk, aniž by to mohli ostatní spoluvlastníci ovlivnit,“ argumentuje ministerstvo. Advokátní komora kontruje: „Vyslovuje se zásadní nesouhlas. Nejedná se o novelu v rámci ‚technické‘ novely, ale o zásadní zásah do úpravy spoluvlastnických vztahů. Bylo mnoho diskusí a není možné je přejít tím, že v rámci technické novely bude závěr takové diskuse nerespektován.“ Ani Úřad vlády nepovažuje znovuzavedení institutu předkupního práva za vhodné – s ohledem na „ústavněprávní konotace“. „Základnímu cíli, kterým je zamezení štěpení vlastnického práva, totiž stejně není způsobilé zabránit, protože předkupní právo nemusí být realizováno. Právní úprava je navíc koncipována takovým způsobem, že dopadá i na situace, kdy se někdo zákonného předkupního práva smluvně vzdal. Taková úprava je v rozporu se zásadou autonomie vůle,“ tvrdí. Kritika od Úřadu vlády a České advokátní komory se shoduje i v případě práce nezletilých do 16 let. Resort spravedlnosti chce odstranit nové pravidlo, které zavedlo možnost zákonných zástupců rozvázat pracovní poměr dítěte v zájmu vzdělávání, vývoje nebo jeho zdraví. Podle komory ministerstvo dostatečně nepromyslelo, jestli je nutné chránit nezletilé, nebo zaměstnance. Úřad vlády dokonce tvrdí, že návrh ministerstva oslabuje rodinné vazby i rodičovskou odpovědnost a jeho argumenty jsou prý účelové a vytržené z kontextu. Problém právníci vidí i v zásahu do svěřenských fondů, které nový občanský zákoník do českého právního řádu zavedl. Podle kritiků je mohou plánované změny úplně pohřbít. Další z témat, na která se malá novela zaměřuje, je opětovné svěřování dítěte do klokánků. „Dosavadní úprava tomu bránila, ačkoliv jde často o výchovné prostředí podstatně vhodnější než v dětských domovech,“ komentoval návrh náměstek Pelikán. Ne všechny výtky směrem k novele jsou navíc podle něj namístě. Podle resortu třeba není jasné, jestli je součástí společného jmění manželů jen majetková hodnota podílu společnosti, ve které je jeden z manželů společníkem, nebo jestli se oba dva stávají společníky takové společnosti. Ustanovení chce vyjasnit.

Změny přibydou
Česká advokátní komora se zásahem nesouhlasí a tvrdí, že zákon v praxi problémy nečiní. „Naše poznatky jsou přesně opačné. Samotní advokáti volají po řešení tohoto problému a nad stanoviskem komory se velmi podivují,“ řekl LN Pelikán. „Myslíme, že by to praxe měla stejným způsobem vykládat i bez novelizace,“ má ale opačný názor Nejvyšší soud. Na jednotném výkladu se tak nedokážou shodnout ani nejvyšší místa české justice. Pelikán má přitom v plánu provést mnohem širší novelizaci. Aktuální návrh považuje pouze za „konzervativní“ pojetí. „Omezení je, kromě jiného, i důsledkem dřívější neochoty připustit vážné nesrovnalosti v NOZ,“ tvrdí. V rozsáhlejších úpravách ho podporuje třeba Hospodářská komora. „Na základě ohlasů svých členů jsme přesvědčeni, že úprava smluvních vztahů v občanském zákoníku je pro podnikatele začasto nepřehledná a v některých situacích vede k prakticky neřešitelným problémům,“ napsala komora premiérovi.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi