Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Resty vlády: nejhůř je na tom Válková

29.12.2014, Mladá fronta DNES, str. 3, Jakub Pokorný

Reforma státního zastupitelství či penzí.
Některé zákony očekávané už letos se budou schvalovat či ještě dodělávat v roce 2015.
Nejvíc zaostává ministryně spravedlnosti.

PRAHA Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se potýká s „domácími úkoly“, které dostala v létě od premiéra a jejichž splnění se očekávalo do konce roku 2014.
Měla předložit čtyři zákony: novelu občanského zákoníku, zákon o státním zastupitelství, insolvenční zákon a exekuční řád.
Novela upravující kárné řízení exekutorů je na světě, naproti tomu insolvenční zákon se bude podle ministerstva schvalovat nakonec až v červnu 2015. Texty „opravy“ občanského zákoníku a zákona o žalobcích jsou rovněž k dispozici, ale Válkové se úplně nevyvedly. „Návrh zákon a o státním zastupitelství, který připravila ministryně Válková, z našeho pohledu vyžaduje velmi výrazné úpravy,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES premiér Bohuslav Sobotka.
Ministryně v pasti Válková do léta pracovala pod tlakem, že ji premiér odvolá. Nakonec se vše urovnalo při bilanční návštěvě Sobotky na jejím ministerstvu s tím, že do konce roku Válková splní čtyři zmíněné úkoly. Jenže se zákonem o žalobcích není spokojen Sobotka, a už vůbec ne zástupci. I s občanským zákoníkem to bude mít ministryně těžké.
Podle informací MF DNES s ním narazí už v Legislativní radě vlády. „Je otázka, jestli by se měl občanský zákoník opravovat hned, jak začal platit. A když už se opravuje, proč zrovna tyto paragrafy?“ podivil se jeden z ministrů z ČSSD.
Ministryni spravedlnosti kritika nepřekvapuje. „Víme, o jak kontroverzní věci se jedná. V případě občanského zákoníku i zákona o státním zastupitelství existují některé otevřené otázky a problémy. Počítáme s diskusí zejména v koalici. To ale neznamená, že jsme tyto zákony neměli předkládat,“ reagovala Válková.
Zákon o státním zastupitelství dělá strukturu úřadů ještě složitější a podle žalobců přináší i větší závislost na politicích. U novely občanského zákoníku chybí jasné zdůvodnění, proč se opravují zrovna tyto, a ne jiné paragrafy.
Když v létě nahradil první náměstkyni na ministerstvu Hanu Marvanovou Robert Pelikán, trochu to vypadalo, že si ho Andrej Babiš předpřipravil, aby jednou vystřídal ministryni Válkovou. Pelikán je teď ale s ministryní na jedné lodi. Má na starosti právě opravy občanského zákoníku, takže kritika padá i na něj.
Válková se navíc ocitla v pasti. Na jaře jí odešli v době neshod s Marvanovou pracovníci legislativního odboru a bez zkušených legislativců nejde dobré zákony psát. Zároveň se nechala vmanipulovat do pozice, že občanský zákoník se nějak opravit musí a že je to úkol k rychlému splnění.
„Občanský zákoník platí jeden rok a žádná katastrofa nenastala. Je brzy na to posoudit, co by se v něm mělo opravovat,“ oponuje jeden z předchůdců Válkové Jiří Pospíšil. „Za rok panování Válkové se na ministerstvu nic nepodařilo,“ dodává hodně tvrdě Pospíšil, který paradoxně její nástup vítal, protože Válkovou znal z plzeňské právnické fakulty. Šéf ANO Andrej Babiš však nyní za Válkovou stojí. „Všechno, co předkládáme, budí kritiku,“ smetl výhrady k zákonu o státním zastupitelství. Novelu občanského zákoníku už dokonce na bilančním předvánočním zasedání vlády jmenoval jako jeden z úspěchů.
Majetková přiznání až příští rok Válková není samozřejmě jediná. Když byl Sobotka tázán na zákony, které se musely v plánu posunout na rok 2015, mluvil třeba o majetkových přiznáních. Podle legislativního plánu 2014 měl ministr financí Babiš mít zákon hotový už v září. Představil ho nakonec v říjnu.
„Předpokládáme jeho předložení vládě v průběhu ledna příštího roku. Navrhovaná účinnost je od ledna 2016,“ odpověděl Michal Žurovec z tiskového odboru ministerstva financí.
Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) si sám posunul předložení zákona měnícího postavení Nejvyššího kontrolního úřadu.
Také novela školského zákona měla platit od ledna 2015, zatím však neprošla Sněmovnou. Zasekla se ve výborech. Odborné organizace totiž kritizují sporný bod, který změní podmínky zařazování dětí do zvláštních škol.
Opoziční místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) vládě vyčítá hlavně zrušení druhého pilíře důchodové reformy Petra Nečase, aniž hned nabídla nějakou alternativu. „Oni tvrdili, že bude líp, ale líp není. Je hůř. Oni teď rozdali to, co předchozí vlády ušetřily. Tím si zvýšili fiktivně popularitu, ale doplatí na to naše děti. Do důchodového systému vnesli chaos,“ zlobí se Gazdík.
Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier nicméně slibuje, že nová penzijní reforma je právě v plánu na rok 2015.
***
Fakta
Zákony, u kterých se v roce 2015 dají čekat spory

Majetková přiznání
Zákon, který byl očekáván už letos. Jde o to, jak sebrat majetek lidem, kteří si na něj nemohli legálně vydělat, ale nebyli za nic odsouzeni, tudíž pro ně platí presumpce neviny. Nakonec bude sporný majetek dodaněn.

Penzijní reforma
Koalice zrušila druhý pilíř Nečasovy reformy a musí teď nabídnout alternativu. Chce se tomu věnovat v příštím roce. Nejspíš posílí průběžný systém financování penzí.

Zákon o žalobcích
Cílem reformy je zjednodušit systém státního zastupitelství a dát žalobcům nezávislost. Jenže politici se kontroly nad státním zastupitelstvím vzdávají neradi.

Silniční pravidla
Řidiči z řad poslanců se mohou opět zapojit. Půjde o povinné reflexní prvky pro chodce za tmy či povinnost očistit okno auta od sněhu.

Občanský zákoník
Očekává se diskuse o tom, jak lépe dědit, pečovat o opuštěné děti, bojovat proti schovávání majetku ve svěřeneckých fondech, či spor o to, jestli musí dát člověk souhlas s pitvou.

Registr přestupků
Již vládou schválený zákon míří do Sněmovny. Kritici mu vyčítají, že svůj účel včas zachytit notorické silniční piráty nesplní.

Elektronická evidence tržeb Opatření proti daňovým únikům.
Foto popis| Polepší se? Vláda má za sebou bez měsíce přesně rok, který přežila bez větších turbulencí. Občanům však už dluží několik zákonů, které slibovala.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi